2019. július 19., péntek
Emília

Belföld

Nyugdíjprémium várható idén novemberben is

A nyugdíjasok 2018-ban is számíthatnak nyugdíjprémiumra, s e célra 32 milliárd forintot el is különített a költségvetési törvény.

A tavalyi tapasztalatok alapján ma már sokak számára ismerős, hogy ha a bruttó hazai termék, azaz a GDP várható növekedése meghaladja a 3,5 százalékot, miközben a költségvetési egyenlegcél megvalósulása sincs veszélyben, akkor nyugdíjprémium fizethető.


Kinek járhat a nyugdíjprémium? A nyugdíjtörvény rendelkezései szerint annak a korhatárát betöltött öregségi nyugdíjasnak, valamint annak a hozzátartozói nyugellátásban részesülő személynek, aki a tárgyévet (azaz 2018-at) megelőző év (azaz 2017) legalább egy napján, valamint a tárgyév (2018) novemberében a tb-nyugdíjrendszer keretében járó vagy azzal egy tekintet alá eső ellátásban részesül. Vagyis a jogosultak azon köre, amelyet a törvény eredendően meghatároz, meglehetősen korlátozott, hiszen az idei nyugdíjprémiumra való jogosultsághoz 2017-ben be kellett töltenie az érintett nyugdíjasnak a tavaly irányadó nyugdíjkorhatárt, azaz a 63 év 183 napos életkort, vagy életkorától függetlenül özvegyi nyugdíjban, árvaellátásban, szülői nyugdíjban vagy egyéb hozzátartozói nyugellátásban kellett részesülnie (kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjasokat, mert a nyugdíjtörvény szerint nekik nem járna a nyugdíjprémium). Ráadásul az ilyen személy is csak akkor jogosult nyugdíjprémiumra, ha 2017-ben legalább egy napon át már a felsorolt ellátások valamelyikében részesült, és 2018 novemberében is a felsorolt ellátások valamelyikében részesül majd.

Szerencsére a kormány a jogosultak javára eltérhet ettől a szigorúan korlátozó rendelkezéstől. Tavaly ez a kormányzati kiterjesztés meg is történt, így nemcsak a nyugdíjkorhatárt betöltött nyugdíjasok és a hozzátartozói nyugellátásban részesülők, hanem a korhatáruk betöltése előtt már nyugdíjban vagy hasonló ellátásban részesülők is megkapták 2017 novemberében a nyugdíjprémiumot (egyszeri ellátást) a novemberi nyugdíjukkal vagy más ellátásukkal együtt.


A nyugdíjprémium összegének számítási képlete szerint a jogosult személyek novemberi nyugellátásának egynegyedét (de legfeljebb 20 ezer forintot) kell majd megszorozni az éves GDP-növekedés mértékétől függő szorzószámmal, azaz várhatóan 0,8-cal.  Így az idei nyugdíjprémium maximális összege 0,8 x 20 000 = 16 000 forint lehet. Ezt az összeget kaphatja majd minden olyan jogosult, akinek a novemberi ellátása legalább 80 ezer forint vagy annál több. Akinek a novemberi ellátása nem éri majd el a 80 ezer forintot, az arányosan kisebb összegre számíthat. (Például 60 ezer forint novemberi nyugdíj esetén a 60 ezer egynegyede, azaz 15 000 forint szorozva 0,8-cal = 12 000 forint lehet a nyugdíjprémium.)

A prémium egyszeri juttatás, így az összege – a nyugdíjemeléstől eltérően – nem épül be a nyugellátás vagy az egyéb feljogosított ellátások összegébe. Így is biztosan jól fog jönni az érintettek millióinak a pluszbevétel karácsony előtt…

www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek