2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Belföld

Nyugdíjprémium várható idén novemberben is

Az MTI augusztus 16-i közleménye szerint a nyugdíjasok 2018-ban is számíthatnak nyugdíjprémiumra, s e célra 32 milliárd forintot el is különített a költségvetési törvény.

A tavalyi tapasztalatok alapján ma már sokak számára ismerős, hogy ha a bruttó hazai termék, azaz a GDP várható növekedése meghaladja a 3,5%-ot, miközben a költségvetési egyenlegcél megvalósulása sincs veszélyben, akkor nyugdíjprémium fizethető.


A Pénzügyminisztérium előrejelzése szerint a növekedés mértéke 2018-ban éves szinten 4,3% lehet, így a várható nyugdíjprémium számításához 4,3 – 3,5 = 0,8 lehet majd az alkalmazandó szorzószám.  Ezzel a szorzószámmal a novemberi ellátás 25%-át, de legfeljebb húszezer forintot kell majd megszorozni, és ez lesz a nyugdíjprémium összege.

Kinek járhat a nyugdíjprémium? A nyugdíjtörvény rendelkezései szerint annak a korhatárát betöltött öregségi nyugdíjasnak, valamint annak a hozzátartozói nyugellátásban részesülő személynek, aki a tárgyévet (azaz 2018-at) megelőző év (azaz 2017) legalább egy napján, valamint a tárgyév (2018) novemberében a TB nyugdíjrendszer keretében járó vagy azzal egy tekintet alá eső ellátásban részesül. Vagyis a jogosultak azon köre, amelyet a törvény eredendően meghatároz, meglehetősen korlátozott, hiszen az idei nyugdíjprémiumra való jogosultsághoz 2017-ben be kellett töltenie az érintett nyugdíjasnak a tavaly irányadó nyugdíjkorhatárt, azaz a 63 év 183 napos életkort, vagy életkorától függetlenül özvegyi nyugdíjban, árvaellátásban, szülői nyugdíjban vagy egyéb hozzátartozói nyugellátásban kellett részesülnie (kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjasokat, mert a nyugdíjtörvény szerint nekik nem járna a nyugdíjprémium). Ráadásul az ilyen személy is csak akkor jogosult nyugdíjprémiumra, ha 2017-ben legalább egy napon át már a felsorolt ellátások valamelyikében részesült, és 2018. novemberében is a felsorolt ellátások valamelyikében részesül majd.


Szerencsére a Kormány a jogosultak javára eltérhet ettől a szigorúan korlátozó rendelkezéstől, mert a nyugdíjtörvény felhatalmazza erre a kedvező módosításra. Tavaly ez a kormányzati kiterjesztés meg is történt, így nemcsak a nyugdíjkorhatárt betöltött nyugdíjasok és a hozzátartozói nyugellátásban részesülők, hanem a korhatáruk betöltése előtt már nyugdíjban vagy hasonló ellátásban részesülők is megkapták 2017. novemberében a nyugdíjprémiumot (egyszeri ellátást) a novemberi nyugdíjukkal vagy más ellátásukkal együtt.

Így tavaly nyugdíjprémiumban összesen 2 millió 750 ezer ember részesült, az öregségi nyugdíjasok – köztük a korhatáruk betöltését megelőzően a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő hölgyek – mellett egy sor egyéb ellátásban részesülő személy is. Vagyis tavaly nem csupán a törvényi feltételeknek megfelelő személyek kaphattak nyugdíjprémiumot (egyszeri juttatást), hanem ennél jóval szélesebb kör, az említettek mellett az ideiglenes özvegyi nyugdíjasok, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban, a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban  részesülők, a rokkantsági járadékosok, a fogyatékossági támogatásban részesülők, a vakok személyi járadékában részesülők és több hasonló jogosulti kategória tagjai. Több százezer ilyen ellátott remélheti, hogy a Kormány idén is meghozza a jogosultak körét kiterjesztő döntését.

A nyugdíjprémium összegének fentebb már leírt számítási képlete szerint tehát a jogosult személyek novemberi nyugellátásának egynegyedét (de legfeljebb 20 ezer forintot) kell majd megszorozni az éves GDP-növekedés mértékétől függő szorzószámmal, azaz várhatóan 0,8-cal.  Így az idei nyugdíjprémium maximális összege 0,8 x 20.000 = 16.000 forint lehet. Ezt az összege kaphatja majd minden olyan jogosult, akinek a novemberi ellátása legalább 80 ezer forint vagy annál több. Akinek a novemberi ellátása nem éri majd el a 80 ezer forintot, az arányosan kisebb összegre számíthat. (Például 60 ezer Ft novemberi nyugdíj esetén: 60 ezer egynegyede, azaz 15.000 Ft szorozva 0,8-cal = 12.000 Ft lehet a nyugdíjprémium).

A prémium egyszeri juttatás, így az összege – a nyugdíjemeléstől eltérően – nem épül be a nyugellátás vagy az egyéb feljogosított ellátások összegébe. Így is biztosan jól fog esni az érintettek millióinak a plusz bevétel Karácsony előtt…

Dr.Farkas András
www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • Bakondi: Megerősítik a karácsonyi vásárok védelmét

  Bakondi: Megerősítik a karácsonyi vásárok védelmét

  A kormány komolyan veszi a terrorfenyegetést és az emberek biztonságát, ezért döntött a kormány és a nemzetbiztonsági kabinet úgy, hogy csütörtöktől a Terrorelhárítási Központ és a honvédség katonai rendészeti egységeivel megerősítik a karácsonyi vásárok védelmét – mondta a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Ismét bevette a buszt a Karácsonyi Kóruskommandó

  Ismét bevette a buszt a Karácsonyi Kóruskommandó

  Különleges élményben lehetett része a 97E járaton utazóknak szerda este Budapesten a 17. kerületben. A rákoskeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola alsó tagozatos diákjaiból álló Kicsinyek Kórusa ugyanis ünnepi dalokkal és rögtönzött koncerttel lepte meg az utazóközönséget.

 • Téliesebbre fordul az időjárás a hétvégén

  Téliesebbre fordul az időjárás a hétvégén

  Téliesebbre fordul az időjárás a hétvégén: sokfelé havazhat, helyenként akár 15 centiméternyi hó is hullhat. Emellett nem csak hajnalban lehetnek mínuszok, napközben is fagypont körül alakulnak az értékek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.