2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Székesfehérvár

Nyugodt és gubancos rajzok bűvöletében

Fejér székhelyén csütörtökön nyitották meg L. Ritók Nóra, a Berettyóújfaluban élő alkotóművész, pedagógus kiállítását.

A megnyitón volt zene, vers a szabadban. A teremben ugyanis nem fértek volna el a jelenlévők. L. Ritók Nóra (balról a harmadik) meghatódott

A képek arról árulkodnak, hogy Nóra látásmódja különleges, egyedi. Rajzok, vonalak, homályba vesző vagy éppen élesen megjelenő tárgyak – mindezek finoman sejtetik, de mégis kiabálón ábrázolják a témát. Az alkotó hazánkon kívül nyolc országban vett részt csoportos tárlatokon, többek között az Egyesült Államokban és Kínában. Utóbbi országban 2008-ban tanulmányúton is részt vett. Hét könyvet illusztrált, 15 kitüntetés birtokosa, a 2010-ben kapott Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést 2016-ban visszaadta.


Látásmódja különleges, alighanem a bensőjéből jön mindaz, ami alkotásaiban látható.

– Ezek a képek a lelkem lenyomatai. Hagyom, hogy az akkor érzett lelkiállapotomat ki tudjam adni magamból. A harmóniát mutató rajzaim a nyugodt pillanataimban születnek, míg a problémákkal terhelt időszakom termékeire azt mondta az egyik kollégám, hogy gubancosak, nehezebben felfejthetők, azokat a drámai színhasználat teszi kontrasztosabbá. Mindkettő én vagyok, mindkettő az életemhez kötődik.

Ritók Nóra alapító-igazgatója az 1999 óta működő Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészetoktatási Intézménynek. Fő tevékenysége a tehetséggondozás és a személyiségfejlesztés.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.