EUR: 325,17 Ft
CHF: 295,02 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Egyéb Szeged

Ők a sztárok

A közelmúltban két jövevénnyel bővült a Szegedi Vadaspark szurikátaállománya. Az egyik apróság egy hónapos lehet, a másik néhány hetes korú. Pontos információk nincsenek a születési idejükről, ugyanis üregben születnek, így sokáig rejtve maradhatnak még a gondozók elől is.

Két külön anyától születhettek a szurikátakölykök, de sokszor még rajtuk sem látszik, hogy vemhesek. Általában meglepetésként éri a gondozóikat, hogy az üregben egy kis szőrös gombolyag kezd el mocorogni. A szurikáták félig ragadozók, így nemcsak kedves pózokba tudják vágni magukat, de vadászni is szoktak. Emiatt etetik őket lisztkukacokkal és rovarokkal, de kapnak gyümölcsöt és tojást is a vitaminok miatt – árulta el Endrédi Lajos, a gyűjtemény részlegvezetője.


Nekik nincs melegük: az afrikai eredetű állatok jól bírják az Alföld forró nyarát

A szurikáták nagy kedvenceim, mindig megnézzük őket, ahányszor anyáék elhoznak ide. Általában két-három havonta el szoktunk jönni, és most nagyon örültem, hogy sikerült látnom a kicsik közül egyet. Sajnos a másik elbújt, de visszafelé is erre jövünk, hátha szerencsém lesz – meséli a hétéves Bence.

Jelenleg négy felnőtt és két kölyök alkotja a csapatot Szegeden. Náluk az a normális, hogy a csapatban született kölykök részt vesznek az utódgondozásban, így a vadasparkban is együtt cseperednek a kölykök a nagyobbakkal. Mivel évente születik szurikáta Szegeden, így ha sokan lesznek, más állatkerteknek adják őket. Most viszont még élvezhetik a figyelmet, amit kapnak is bőven, ugyanis a felmérések szerint ők a legnépszerűbb állatok, bár amióta elefántokkal bővült a park, ez a két fajta osztozik az első helyen a kedvencek között.


A szurikáták az idegeneket nem kedvelik. Ha a vadonban egy másik csapattal vagy ragadozóval kerülnek szembe, azonnal elkezdenek ásni, és nagy porfelhőt kavarnak. A rivális csapatok vérre menő küzdelmeket is folytathatnak egymással, az idegeneket akár meg is ölhetik. Az is gyakran előfordul, hogy szorosan egymáshoz bújnak, felborzolják a szőrüket, megnyújtják a testüket, hogy minél nagyobbnak látsszanak. A hangadás is fontos a szurikáták kapcsolatában, az egyedek legalább tízféle jelzést használnak a kolónián belül. A legkisebbek például folyamatosan mormognak, miközben ételt keresnek.

A Dél-Afrikában őshonos fajta tökéletesen tud alkalmazkodni az Alföldön is a nagy meleghez, tudják, hogyan lehet átvészelni a legforróbb órákat. Ilyenkor általában az üregekbe bújnak, késő délután és este lesznek újra mozgékonyak. Emiatt is kedvelik őket sokan, ugyanis nagyon aktívak, és szeretnek két lábra állni. A Szegedi Vadasparkban olyan kifutóban élnek, ahol közel lehet hajolni hozzájuk, ezt főként a gyerekek élvezik. Nem gondolnánk, de még itt is leselkedik rájuk veszély – főleg a nyitott kifutó miatt –, ugyanis a területet egy erdő veszi körül, így ragadozó állatok vagy madarak prédái lehetnek, de szerencsére  ilyen eset még nem történt.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.