EUR: 317,73 Ft
CHF: 280,72 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Szeged

Ők a sztárok

A közelmúltban két jövevénnyel bővült a Szegedi Vadaspark szurikátaállománya. Az egyik apróság egy hónapos lehet, a másik néhány hetes korú. Pontos információk nincsenek a születési idejükről, ugyanis üregben születnek, így sokáig rejtve maradhatnak még a gondozók elől is.

Két külön anyától születhettek a szurikátakölykök, de sokszor még rajtuk sem látszik, hogy vemhesek. Általában meglepetésként éri a gondozóikat, hogy az üregben egy kis szőrös gombolyag kezd el mocorogni. A szurikáták félig ragadozók, így nemcsak kedves pózokba tudják vágni magukat, de vadászni is szoktak. Emiatt etetik őket lisztkukacokkal és rovarokkal, de kapnak gyümölcsöt és tojást is a vitaminok miatt – árulta el Endrédi Lajos, a gyűjtemény részlegvezetője.


Nekik nincs melegük: az afrikai eredetű állatok jól bírják az Alföld forró nyarát

A szurikáták nagy kedvenceim, mindig megnézzük őket, ahányszor anyáék elhoznak ide. Általában két-három havonta el szoktunk jönni, és most nagyon örültem, hogy sikerült látnom a kicsik közül egyet. Sajnos a másik elbújt, de visszafelé is erre jövünk, hátha szerencsém lesz – meséli a hétéves Bence.

Jelenleg négy felnőtt és két kölyök alkotja a csapatot Szegeden. Náluk az a normális, hogy a csapatban született kölykök részt vesznek az utódgondozásban, így a vadasparkban is együtt cseperednek a kölykök a nagyobbakkal. Mivel évente születik szurikáta Szegeden, így ha sokan lesznek, más állatkerteknek adják őket. Most viszont még élvezhetik a figyelmet, amit kapnak is bőven, ugyanis a felmérések szerint ők a legnépszerűbb állatok, bár amióta elefántokkal bővült a park, ez a két fajta osztozik az első helyen a kedvencek között.


A szurikáták az idegeneket nem kedvelik. Ha a vadonban egy másik csapattal vagy ragadozóval kerülnek szembe, azonnal elkezdenek ásni, és nagy porfelhőt kavarnak. A rivális csapatok vérre menő küzdelmeket is folytathatnak egymással, az idegeneket akár meg is ölhetik. Az is gyakran előfordul, hogy szorosan egymáshoz bújnak, felborzolják a szőrüket, megnyújtják a testüket, hogy minél nagyobbnak látsszanak. A hangadás is fontos a szurikáták kapcsolatában, az egyedek legalább tízféle jelzést használnak a kolónián belül. A legkisebbek például folyamatosan mormognak, miközben ételt keresnek.

A Dél-Afrikában őshonos fajta tökéletesen tud alkalmazkodni az Alföldön is a nagy meleghez, tudják, hogyan lehet átvészelni a legforróbb órákat. Ilyenkor általában az üregekbe bújnak, késő délután és este lesznek újra mozgékonyak. Emiatt is kedvelik őket sokan, ugyanis nagyon aktívak, és szeretnek két lábra állni. A Szegedi Vadasparkban olyan kifutóban élnek, ahol közel lehet hajolni hozzájuk, ezt főként a gyerekek élvezik. Nem gondolnánk, de még itt is leselkedik rájuk veszély – főleg a nyitott kifutó miatt –, ugyanis a területet egy erdő veszi körül, így ragadozó állatok vagy madarak prédái lehetnek, de szerencsére  ilyen eset még nem történt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.