2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Veszprém

Oktatással és kultúrával a városokért

A kultúra és az oktatás lehet a közép-európai országok innovációs motorja, amit már az Európai Unió is komolyabban vesz. Veszprém és testvérvárosai osztották meg tapasztalataikat a városházán.

A nemzetközi workshopon részt vett a területért felelős uniós biztos, dr. Navracsics Tibor (fotó: Kovács Bálint)

– Megfigyelhető, hogy a kultúra és az oktatás eddig rendszerint a gazdasági és szabadidős érdekeknek voltak alárendelve az Európai Unióban, ám az utóbbi időben komoly fordulat következett be. Egy tavaly novemberi, Göteborgban tartott szociális csúcs legfontosabb napirendi pontja az volt, hogy az oktatás és a kultúra szintjén hogyan juthat előre az unió. Decemberben elfogadták, hogy az európai identitás erősítésének érdekében a politikai döntéshozatalokban nagyobb hangsúlyt helyeznek az oktatás és a kultúra kettősére. Ennek egyik eleme például, hogy az Erasmus program és a Kreatív Európa Program jelentősebb támogatást kap a jövőben – mondta dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa a Veszprém és testvérvárosai között tartott workshopon.


A Veszprémben működő Pannon Egyetem 2014 és 2016 között 136 egyetemistát fogadott külföldről, és 117 veszprémi egyetemista tanulhatott más országokban az Erasmus programnak köszönhetően – mondta Navracsics Tibor, a kulturális vonatkozásokról szólva pedig megemlítette, hogy 2018 végén dől el, melyik magyar város lehet Európai Kulturális Fővárosa (EKF) 2023-ban, majd hozzátette, hogy Veszprém is az esélyesek között szerepel.

Európában egymástól tanulva juthatunk előre (fotó: Kovács Bálint)

A konferencián – amelyen Veszprém testvérvárosai közül az észt Tartu és a szlovén Ptuj delegációja, valamint a brit Leeds és Milton Keynes szakemberei voltak jelen – a városok közti oktatási és kulturális együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak. Porga Gyula polgármester szerint Veszprém és testvérvárosai között eddig is erősek voltak a kulturális kapcsolatok, a mostani konferencián azonban a tapasztalatok és gyakorlati megoldások megosztása révén még többet tanulhatnak egymástól, hiszen látszik, hogy a hasonló méretű városok ugyanazokkal a kihívásokkal szembesülnek.


Az Európa Kulturális Fővárosa pályázat kapcsán egy másik nemzetközi workshopot is rendeztek a napokban a városban, amelyen az említett partnereken kívül az EKF-címet korábban elnyert Pécs képviselői is megosztották tapasztalataikat a veszprémiekkel.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.