EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Veszprém

Oktatással és kultúrával a városokért

A kultúra és az oktatás lehet a közép-európai országok innovációs motorja, amit már az Európai Unió is komolyabban vesz. Veszprém és testvérvárosai osztották meg tapasztalataikat a városházán.

A nemzetközi workshopon részt vett a területért felelős uniós biztos, dr. Navracsics Tibor (fotó: Kovács Bálint)

– Megfigyelhető, hogy a kultúra és az oktatás eddig rendszerint a gazdasági és szabadidős érdekeknek voltak alárendelve az Európai Unióban, ám az utóbbi időben komoly fordulat következett be. Egy tavaly novemberi, Göteborgban tartott szociális csúcs legfontosabb napirendi pontja az volt, hogy az oktatás és a kultúra szintjén hogyan juthat előre az unió. Decemberben elfogadták, hogy az európai identitás erősítésének érdekében a politikai döntéshozatalokban nagyobb hangsúlyt helyeznek az oktatás és a kultúra kettősére. Ennek egyik eleme például, hogy az Erasmus program és a Kreatív Európa Program jelentősebb támogatást kap a jövőben – mondta dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa a Veszprém és testvérvárosai között tartott workshopon.


A Veszprémben működő Pannon Egyetem 2014 és 2016 között 136 egyetemistát fogadott külföldről, és 117 veszprémi egyetemista tanulhatott más országokban az Erasmus programnak köszönhetően – mondta Navracsics Tibor, a kulturális vonatkozásokról szólva pedig megemlítette, hogy 2018 végén dől el, melyik magyar város lehet Európai Kulturális Fővárosa (EKF) 2023-ban, majd hozzátette, hogy Veszprém is az esélyesek között szerepel.

Európában egymástól tanulva juthatunk előre (fotó: Kovács Bálint)

A konferencián – amelyen Veszprém testvérvárosai közül az észt Tartu és a szlovén Ptuj delegációja, valamint a brit Leeds és Milton Keynes szakemberei voltak jelen – a városok közti oktatási és kulturális együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak. Porga Gyula polgármester szerint Veszprém és testvérvárosai között eddig is erősek voltak a kulturális kapcsolatok, a mostani konferencián azonban a tapasztalatok és gyakorlati megoldások megosztása révén még többet tanulhatnak egymástól, hiszen látszik, hogy a hasonló méretű városok ugyanazokkal a kihívásokkal szembesülnek.


Az Európa Kulturális Fővárosa pályázat kapcsán egy másik nemzetközi workshopot is rendeztek a napokban a városban, amelyen az említett partnereken kívül az EKF-címet korábban elnyert Pécs képviselői is megosztották tapasztalataikat a veszprémiekkel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.