EUR: 327,35 Ft
CHF: 301,59 Ft
2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Belföld

Orbán: Ma a legfontosabb kérdés Európában a migráció

Ma Európában a legfontosabb kérdés a migráció – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Milánóban, miután Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, a Liga kormánypárt vezetőjével folytatott munkamegbeszélést.

Közös sajtótájékoztatójukon a kormányfő hangsúlyozta: Magyarország bebizonyította, hogy lehetséges megállítani a migrációt, bár korábban mindenki azt mondta, hogy ez jogilag és fizikailag sem lehetséges.


Matteo Salvini vállalta azt “a történelmi missziót”, hogy a migrációt a tengeren is megállítsa, erre korábban egy tengerparti ország sem vállalkozott – közölte a miniszterelnök. Úgy vélte, Matteo Salvini sikerén múlik Európa biztonsága, ezért az olasz politikus nem hátrálhat meg. “Ez a bátorság tiszteletet ébreszt bennünk” – tette hozzá.

/Fotó: MTI – Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor kijelentette: Magyarország minden segítséget megad a határvédelemhez Olaszországnak.


Kifejtette: akik bejöttek Európába, azokat vissza kell vinni oda, ahonnan jöttek, haza kell őket szállítani. Brüsszel szerint ez nem lehetséges, de a határvédelemről is ezt mondták – emlékeztetett. Úgy vélte, ez igenis lehetséges, csak akarat és politikai elszántság kell hozzá.

Nem szétosztani, hanem hazavinni kell a migránsokat – hangsúlyozta.

A kormányfő kérdésre elmondta: Európában választások lesznek májusban, és “nekünk új bizottságra és új Európai Parlamentre van szükségünk” a határvédelem és a migráció megállítása érdekében. Más, új szellemi alapokon álló Európára van szükségünk, és hogy milyen szövetségek jönnek létre, azt majd az EP-választás után lehet megmondani, most az a dolgunk, hogy minél több magyar és olasz szavazó szimpátiáját összegyűjtsük az új Európa megteremtéséhez – magyarázta.

Ugyancsak kérdésre Orbán Viktor közölte: a mostani találkozóhoz kérte a Forza Italiát vezető Silvio Berlusconi hozzájárulását, mert “vele vagyunk az Európai Néppártban” (EPP). Az EPP-ben két tábor van: az egyiket Emmanuel Macron francia elnök vezeti, ő “fel akarja robbantani” az EPP-t, ő vezeti azt a politikai erőt Európában, amely a migrációt támogatja – vélekedett.

Mint mondta, ezzel szemben “vagyunk mi, akik meg akarjuk állítani az illegális migrációt”. Erről az EPP-ben is nagy vita van, és “szeretnénk, ha a mi álláspontunk lenne az általános”, és egyértelműen az európai emberek oldalára állnánk, akik nem akarnak illegális migrációt – mutatott rá.

/Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

Matteo Salvini a tájékoztatón hangsúlyozta: a találkozó folyamatot indít el egy új Európa megteremtése érdekében.

Jelezte: egy új politikai szövetségen dolgoznak a jövő évi Európai Parlamenti választásokra “egy új Európa, egy új Európai Bizottság” érdekében. “A mi politikai mozgalmaink és kormányaink képviselte értékeket akarjuk középpontba állítani, egyesítve energiáinkat a közös cél érdekében, a baloldali erők kizárásával”- tette hozzá Salvini. Közös értékként az élethez, munkához, egészséghez, biztonsághoz való jogot nevezte meg, kijelentve, hogy ezeket a jelenlegi “Soros finanszírozta” európai elit és a “mindenkori Macronok” is megtagadják. Úgy vélte, a baloldal már csak azért létezik, hogy valami ellen tiltakozzon, “és utána csodálkoznak, ha nem nyernek választást”.

Megjegyezte, a magyar kormány gazdaságpolitikáját is példaértékűnek tartja, mivel bebizonyította, hogy egy ország növekedhet, befektethet költségvetési megszorítások nélkül. Emlékeztetett, hogy Magyarországon alacsony a munkanélküliség, nő a gazdaság és az adórendszer is gazdaságserkentő: “követendő az olasz kormány számára, amely most dolgozza ki költségvetését” – mondta Matteo Salvini.

A megbeszélés előtt Orbán Viktor rá váró olasz újságíróknak kijelentette: Matteo Salvini az első mediterrán politikus, aki meg akarja állítani a migránsokat, és ebben Magyarország támogatja. A miniszterelnök azt mondta Salviniről, hogy “ő az én hősöm, sorstársam is, (…) és van néhány tapasztalatom, amit meg tudok vele osztani”.

Milánóban több ezren tiltakoztak Matteo Salvini és Orbán Viktor keddi találkozója ellen. Az “Együtt a falak ellen” mottóval megrendezett demonstráción vezető olasz baloldali politikusok, emberi jogi szervezetek aktivistái és migránsok is részt vettek.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Hét új medencével csábít a Dagály

  Hét új medencével csábít a Dagály

  Még tart a nyár, és hol máshol tudna az ember könnyebben megbirkózni a forrósággal, mint egy strandon. Szerencsénkre Budapest tele van különböző fürdőkkel.

 • Orbán–Merkel-találkozó: Mi védjük Európa határait

  Orbán–Merkel-találkozó: Mi védjük Európa határait

  Köszönetet mondot a magyaroknak Angela Merkel német kancellár, aki a Páneurópai Pikniken történt határnyitás 30-ik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen találkozott Orbán Viktorral. A magyar miniszterelnök kiemelte: “a magunkfajta szabadságharcosok a kettészakítottság idején is tudták, hogy csak egy Európa van”.

 • Óriási az érdeklődés az augusztus 20-i programokon

  Óriási az érdeklődés az augusztus 20-i programokon

  Rendkívüli események nélkül zajlanak az augusztus 20-ai rendezvények Budapesten, a programokra rekord számú látogatót várnak – közölte Kovács Zoltán államtitkár, az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője a Magyar ízek utcájában tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten.