2018. november 16., péntek
Ödön

Belföld

Orbán Viktor Milánóban tárgyalt Salvinivel

Kedden délután ült tárgyalóasztalhoz Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter. A találkozó célja az európai migránskérdés megvitatása, melyben a két politikus hasonló álláspontot képvisel.

– Orbán olyan Európát akar, amely ellenőrzi és védi külső határait – mondta Matteo Salvini az Il Messaggero című olasz napilapnak a keddi találkozó előtt. A lapzártánkkor még zajló tárgyalások központi témái a migráció és gazdasági kérdések. Mint azt Salvini korábban már elmondta, irányadónak tartja a magyar politikát, ám nemcsak a migrációs kérdésekben, hanem a gazdasága miatt is követendő példának tartja az országot.


A Századvég Alapítvány vezető kutatója, Pócza István szerint a migráció kérdésében Olaszország a közép-európai gondolkodáshoz kapcsolódik, így a magyar és az olasz álláspont nagyon hasonló, ebből következően a találkozó egyik fontos pontja a földközi-tengeri határok lezárása.

Az olasz belügyi tárca vezetője korábban kifejtette, hogy a találkozón nem a menedékkérők áthelyezéséről vagy szétosztásáról fog egyeztetni Orbán Viktorral, hanem arról, miként lehetne biztonságosan azonosítani a migránsokat az észak-afrikai kikötőkben, hogy útra se keljenek Európába azok, akik nem jogosultak a menekültstátusra.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Több „Gruevszki-ügy” fut Európában

    Több „Gruevszki-ügy” fut Európában

    Nyugat-európai lapok támadják hazánkat Nikola Gruevszki volt Macedón kormányfő magyarországi tartózkodása miatt, miközben Belgiumban pihen Carles Puigdemont, a lázadás és hűtlen kezelés miatt körözött katalán elnök, Francaiország ad búvóhelyet Sebastien Avajon kokaincsempészetért elítélt benine-i elnökjelöltnek, míg Németországban több mint ezer török diplomata kért menedéket.

  • Közös európai harccsoportot hoznak létre a V4-ek

    Közös európai harccsoportot hoznak létre a V4-ek

    Közös európai harccsoportot hoznak létre a visegrádi négyek (V4), amely 2019 második felében kezdi meg működését – nyilatkozta a közmédiának Benkő Tibor a V4 tagországok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) védelmi minisztereinek csütörtöki szlovákiai biztonságpolitikai tanácskozását követően.