EUR: 344,62 Ft
CHF: 319,82 Ft
2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Belföld

Orbán Viktor Milánóban tárgyalt Salvinivel

Kedden délután ült tárgyalóasztalhoz Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter. A találkozó célja az európai migránskérdés megvitatása, melyben a két politikus hasonló álláspontot képvisel.

– Orbán olyan Európát akar, amely ellenőrzi és védi külső határait – mondta Matteo Salvini az Il Messaggero című olasz napilapnak a keddi találkozó előtt. A lapzártánkkor még zajló tárgyalások központi témái a migráció és gazdasági kérdések. Mint azt Salvini korábban már elmondta, irányadónak tartja a magyar politikát, ám nemcsak a migrációs kérdésekben, hanem a gazdasága miatt is követendő példának tartja az országot.


A Századvég Alapítvány vezető kutatója, Pócza István szerint a migráció kérdésében Olaszország a közép-európai gondolkodáshoz kapcsolódik, így a magyar és az olasz álláspont nagyon hasonló, ebből következően a találkozó egyik fontos pontja a földközi-tengeri határok lezárása.

Az olasz belügyi tárca vezetője korábban kifejtette, hogy a találkozón nem a menedékkérők áthelyezéséről vagy szétosztásáról fog egyeztetni Orbán Viktorral, hanem arról, miként lehetne biztonságosan azonosítani a migránsokat az észak-afrikai kikötőkben, hogy útra se keljenek Európába azok, akik nem jogosultak a menekültstátusra.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek