2020. január 29., szerda
Adél

Extra

Őrület! 11 ezer cápát ölnek meg óránként

Kegyetlen gyilkosok, ijesztő ragadozók – tartják sokan a cápákról, pedig a számok egyértelműek: valójában nekik van félnivalójuk tőlünk, emberektől. A halászok évente 100-273 millió közötti cápát gyilkolnak le, óránként 11,417-et. Hihetetlen szám, mutatjuk mennyire!

“Az elemzésünk azt mutatja, hogy nagyjából minden tizenötödik cápa válik évente halászat áldozatává” – mondta korábban Boris Worm, a Dalhousie University biológiaprofesszora. “Az uszonyuk iránti egyre növekvő kereslet miatt a cápák ma már olyan sebezhető helyzetben vannak, mint eddig még soha” – tette hozzá a szakember.


Csúfos szám, ugyanis a kutatások szerint 100-273 millió közötti cápát ölnek meg évente. Nem csoda, ha elképzelni is nehezen tudjuk ezt a hihetetlen számot. Így Joe Chernov marketinges sokatmondó infografikával (KATT IDE) mutatta meg, hogy mennyire kegyetlen a valóság. Csak görgetünk lefelé és ezekben a másodpercekben is cápákat ölnek meg!

– Borzasztó nehéz megmondani, hogy valójában hány cápa pusztul el évente, de a 100 milliós nagyságrend sajnos biztos, hogy igaz – kezdte a Lokál.hu-nak Dr. Németh Szabolcs tengerbiológus, a Magyar Tengerbiológiai Társaság elnöke.


/Fotó: MTI Fotó: Czimbal Gyula

– Azért nem lehet pontosan meghatározni, mert az egyik oldalon ott vannak a halászati cégek, akiknek nem érdeke mindent pontosan bejelenteni. A másik oldalon pedig ott állnak a természetvédők, akik viszont a másik irányba túloznak. Ettől függetlenül elképesztően nagy számról beszélünk. Tudni kell, hogy a cápák jelentős része nem védett, ezért szabadon lehet halászni őket. Sajnos jelentős részüket a uszonyuk miatt vadásszák, mivel a Távol-Keleten nagyon komoly kulináris értékkel bír. Azt gondolják, hogy a cápauszony leves egyfajta vágyfokozó, amely a hiedelmek szerint élénkíti a nemi vágyat, de ez természetesen nincs így. És bár irreálisan hangzik, de talán az emberek felvilágosításával lehetne a mostani helyzeten segíteni. Persze nincsenek illúzióim, amíg van felvevő piac, addig lesz cápahalászat is. Sajnos a meglévő eszközök a kezünkben nem működnek, mert hiába határoznak meg halászati kvótákat világszinten, nem igazán lehet ezeket betartatni. Ráadásul országonként is eltérő a szabályozás, például a nagy fehér cápa védett Ausztráliában és Dél-Afrikában és nagyon komoly büntetés jár, ha bántják őket, de Horvátországban semmiféle hatósági eljárás nem indulna a halászok ellen, ha elpusztítanának egy kifogott nagy fehér cápát, mivel Horvátországban nem védett ez a faj. Jó lenne minél többször felhívni erre a problémára a figyelmet, mert valójában a cápák is csodálatos állatok és ha akár egy kicsivel lenne kisebb az elpusztult cápák száma, már az is óriási siker lenne – tette hozzá a szakember.

Tudtad a cápákról, hogy…

– több, mint 400 fajuk létezik?
– azért sötétebb a hátuk, mint a hasuk, hogy a zsákmányuk nehezebben vegye őket észre?
– 12-15 éves korukban lesznek ivarérettek és egy évben 1-2 utódot hoznak a világra?
– a mélytengeri törpe tüskés cápa maximum 27 centis, a legnagyobb pedig a 13 méteres cetcápa?
– elképesztő fogsoruk van, egyes fajoknál egymás mellett 9 sorban helyezkednek el a fogak? Ha elvesztenek egy fogat, akkor pár napon belül jön az új. A fogaik nem kapcsolódnak az állkapcsukhoz, lényegében mint a revolvernél már be vannak tárazva az új fogak
– a nősténycápáknak vastagabb a bőre, mert a hímek párosodás közben gyakran megharapják őket?
– nagyon jól látnak a sötétben, de legfeljebb 15 méterre?
– a nagy fehérnél Aidan Martin tengerbiológus 29 különböző testbeszédjelet azonosított, ami az eddiginél jóval magasabb intelligenciára utal?
– a legnagyobb és legösszetettebb agya a nagy pörölycápának van, amelynek intelligenciaszintje az emlősökéhez hasonló?
– ha találkozunk velük, akkor nem jó ötlet az “orrára koppintani” ahogy azt korábban gyakran tanácsolták és nem is szabad pánikszerűen elúszni?
– a “Big Three” azaz “Három nagy” ragadozó közöttük a nagy fehér, a tigris- és a bikacápa?
– az ősük a 13-20 méteres, 30-50 tonnás C. megalodon, amely 2,6 millió évvel ezelőtt élt. Vannak cápakutatók akik azt sem tartják kizártnak, hogy valójában nem haltak ki és elméletük szerint a déli Csendes-óceán térségében még mindig pihenhetnek a mélyben?

Egyiptomban is megeszik a cápákat

Frissen fogott szürke szirticápát mutat egy egyiptomi férfi egy halpiacon, Alexandria északi kikötővárosban. Egyiptom lakossága évente mintegy 1,8 millió tonna halat fogyaszt, ebből 1,5 millió tonna hazai termék. Az ország állami statisztikai hivatala, a CAPMAS 2015-ös adatai szerint az éves fogyasztás 97 százalékát a csontos halak tették ki, a fennmaradó hányad pedig a rákfélék (18,6 ezer tonna), illetve a porcos halak és a kagylók között oszlott meg. Az észak-afrikai államban egyaránt jelentős a tengeri és az édesvízi haltenyésztés.

Alexandria /Fotó: MTI/EPA/Mohamed Hosszam

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek