2018. november 21., szerda
Olivér

Belföld

Ősszel ismét lesz nyugdíjprémium

Ősszel is számíthatnak prémiumra a nyugdíjasok, amennyiben a gazdasági növekedés lehetővé teszi. A nyugdíjprémium összegéről és kifizetésének idejéről ősszel születhet döntés – közölte a Pénzügyminisztérium.

Az elmúlt években a Fidesz–KDNP-kormányok nemcsak megőrizték, hanem növelték is a nyugdíjak értékét. Az elmúlt év különösen örömteli volt a nyugdíjasok számára, ugyanis hazánk kiváló gazdasági teljesítőképességének köszönhetően Magyarország történetében először kaptak nyugdíjprémiumot. 2017. november 30-áig minden nyugdíjasnak és nyugdíjszerű ellátásban részesülőnek, összesen 2,7 millió embernek fizették ki a támogatást, ami akkor maximum 12 ezer forint lehetett. A magyar kormány 30 milliárd forintot fordított nyugdíjprémiumra.


A Pénzügyminisztérium most kiadott friss közleménye szerint idén erre a célra 32 milliárd forintot különített el a kormány. A minisztérium szerint ugyanis az ellátások értékállóságának garantálásán túl a gazdasági növekedés függvényében nyugdíjprémium is megilleti az érintetteket. Kiemelték: a kormány célja, hogy sikeres gazdaságpolitikájának eredményeiből minden magyar ember részesülhessen. A polgári kormány megbecsüli a nyugdíjasokat, akik az elmúlt évtizedekben munkájukkal és a családban betöltött szerepükkel nagymértékben hozzájárultak az ország gyarapodásához – írták.

A nyugdíjprémium összege az irányadó szabály szerint a GDP-növekedés mértékétől függ, amelynek 3,5 százalék feletti részével szorozzák meg a havi nyugdíj összegének negyedét, legfeljebb 20 ezer forintot. A 4,3 százalékos GDP-növekedés 0,8 százalékponttal haladja meg a küszöböt, így a nyugdíjprémium maximális összege idén már 16 ezer forint lehet.


Mikor fizethető nyugdíjprémium?

Nyugdíjprémium kifizetésére akkor nyílik lehetőség, ha a GDP bővülése meghaladja a 3,5 százalékot, miközben a költségvetési hiány mértéke is a tervek szerint alakul. A pénzügyi tárca számításai szerint az idei év egészében 4,3 százalékkal nőhet a gazdaság, aminek elérését a legfrissebb, 4,5 százalékos féléves adat is alátámasztja.

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Elítélték a szexuális erőszakolót

    Elítélték a szexuális erőszakolót

    Nyolc év fegyházra ítélte a felügyeletére bízott kiskorúakkal szexuális kapcsolatot létesítő volt bicskei gyermekotthon-igazgatót a Székesfehérvári Törvényszék szerdán.

  • Fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetekkel működik együtt az Emmi

    Fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetekkel működik együtt az Emmi

    Partnerségi megállapodást kötött az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hat fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezettel az intézményi férőhely kiváltási program folytatásáról, aminek köszönhetően a nagy intézmények helyett kisebb lakóotthonokba költözhetnek a fogyatékossággal élők.