EUR: 317,85 Ft
CHF: 279,75 Ft
2019. február 18., hétfő
Bernadett

Belföld

Ősszel ismét lesz nyugdíjprémium

Ősszel is számíthatnak prémiumra a nyugdíjasok, amennyiben a gazdasági növekedés lehetővé teszi. A nyugdíjprémium összegéről és kifizetésének idejéről ősszel születhet döntés – közölte a Pénzügyminisztérium.

Az elmúlt években a Fidesz–KDNP-kormányok nemcsak megőrizték, hanem növelték is a nyugdíjak értékét. Az elmúlt év különösen örömteli volt a nyugdíjasok számára, ugyanis hazánk kiváló gazdasági teljesítőképességének köszönhetően Magyarország történetében először kaptak nyugdíjprémiumot. 2017. november 30-áig minden nyugdíjasnak és nyugdíjszerű ellátásban részesülőnek, összesen 2,7 millió embernek fizették ki a támogatást, ami akkor maximum 12 ezer forint lehetett. A magyar kormány 30 milliárd forintot fordított nyugdíjprémiumra.


A Pénzügyminisztérium most kiadott friss közleménye szerint idén erre a célra 32 milliárd forintot különített el a kormány. A minisztérium szerint ugyanis az ellátások értékállóságának garantálásán túl a gazdasági növekedés függvényében nyugdíjprémium is megilleti az érintetteket. Kiemelték: a kormány célja, hogy sikeres gazdaságpolitikájának eredményeiből minden magyar ember részesülhessen. A polgári kormány megbecsüli a nyugdíjasokat, akik az elmúlt évtizedekben munkájukkal és a családban betöltött szerepükkel nagymértékben hozzájárultak az ország gyarapodásához – írták.

A nyugdíjprémium összege az irányadó szabály szerint a GDP-növekedés mértékétől függ, amelynek 3,5 százalék feletti részével szorozzák meg a havi nyugdíj összegének negyedét, legfeljebb 20 ezer forintot. A 4,3 százalékos GDP-növekedés 0,8 százalékponttal haladja meg a küszöböt, így a nyugdíjprémium maximális összege idén már 16 ezer forint lehet.


Mikor fizethető nyugdíjprémium?

Nyugdíjprémium kifizetésére akkor nyílik lehetőség, ha a GDP bővülése meghaladja a 3,5 százalékot, miközben a költségvetési hiány mértéke is a tervek szerint alakul. A pénzügyi tárca számításai szerint az idei év egészében 4,3 százalékkal nőhet a gazdaság, aminek elérését a legfrissebb, 4,5 százalékos féléves adat is alátámasztja.

 

Kapcsolódó Cikkek