EUR: 328,15 Ft
CHF: 300,85 Ft
2019. augusztus 23., péntek
Bence

Egyéb Szombathely

„Otthonosan mozgok a város falai között”

Szombathelyen született, az egyetemi éveit leszámítva itt élt egész életében. Levéltárosként hivatásának tartja a múlt megismerését és megismertetését, szabadidejében többek között városszépítőként is tevékenykedik. Nem készült politikai pályára, de úgy érzi, eddigi tapasztalatait felhasználva egy új pozícióban tovább segíthetné a város fejlődését. Dr. Melega Miklóssal, a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára igazgatójával beszélgettünk.

Dr. Melega Miklós, a Vas Megyei Levéltár igazgatója Fotó:CSG

Levéltárosnak lenni több, mint régi irathalmazok, megsárgult könyvek, megkopott térképek halmaza fölött időzni. A levéltáros egyben nyomozó is: felkutat, kiegészít, összefűz különböző adatokat, történelmi szálakat. Néha egy váratlan felfedezés teljesen új útra tereli a kutatót, máskor több kitérő után talál rá az eredetileg keresett információra. Dr. Melega Miklós már egyetemi évei alatt rengeteg időt töltött a levéltárban: Szombathely dualizmus kori fejlődését vizsgálta, arra kereste a választ, minek köszönhetően lehetett a vasi megyeszékhely az akkori Magyarország egyik legfejlettebb városa. – Egyetemistaként szerettem Pécset, de egy percig nem éreztem úgy, hogy ott maradnék. Visszahúzott a szívem Szombathelyre. Tanári állást nem találtam, így kerültem 2000-ben a Vas Megyei Levéltárba. A kutatómunka azóta is a szakma legélvezetesebb oldala számomra. Fokozatosan haladtam felfelé a ranglétrán, harmadik éve – az előző igazgató nyugdíjba vonulása óta – vezetem is az intézményt. Kollégáimmal együtt azon dolgozunk, hogy a levéltárban lévő kincseket élővé, mások számára is értékké és hozzáférhetővé tegyük – mondja.


Hivatása a múlt megismerése és megismertetése Fotó:CSG

Az épített örökség védelmét, a zöldterületek megóvását, a városi környezet szebbé tételét igen fontos feladatnak látja, ezért vesz részt másfél évtizede a Szombathelyi Szépítő Egyesület munkájában. – Más civil szervezeteknek is tagja vagyok, mert hiszek abban, hogy az embernek a saját és családja boldogulásán túl valami többet is kell tennie; szükség van a helyi közösségért végzett önkéntes munkára. Biztos vagyok benne, hogy a lelkes szombathelyi civilek apró ötleteinek és jó szándékú kezdeményezéseinek összeadódásával ténylegesen szebbé tehető a minket körülvevő világ – fogalmaz dr. Melega Miklós.

A múlt századok példái mai is igazodási pontként szolgálhatnak Fotó:CSG

Az előbbiekben megfogalmazott építő szándék és kevésbé a politikai ambíciók késztették arra, hogy induljon az októberi időközi választáson a Derkovits-városrészen. – Otthonosan mozgok ennek a városnak a falai között. Ismerem az utcáit, épületeit, de magam előtt látom a település régi képét is. Kutatásaim során megismertem azokat a folyamatokat és stratégiákat, amelyek egy évszázaddal ezelőtt naggyá tették Szombathelyt. Akkor is voltak megoldandó feladatok, de rengeteg olyan példát, mintát lehet meríteni, amelyek ma is igazodási pontként szolgálhatnak – teszi hozzá. Dr. Melega Miklós azt vallja: mindenkinek ott kell elvégeznie a munkát, ahova a sors rendelte. Hogy számára ez a hely Szombathely, az nem kérdés. Mint ahogy az sem, hogy a jövőben is a városért és az itt élőkért akar tenni és dolgozni.


Kapcsolódó Cikkek

  • Nagyüzem a Haladásnál

    Nagyüzem a Haladásnál

    Négy szakosztály felnőtt-, illetve utánpótlás-játékosai gyakorolnak a Rohonci úti sportkomplexum szó szerint XXI.

  • Újraéled a legendás cukrászda

    Újraéled a legendás cukrászda

    Hamarosan ismét élettel telik meg a tatabányaiak egykori kedvenc helye. Az régi Gála cukrászdához számtalan élmény köti a városban élőket, hiszen több mint négy évtizeden át kóstolhatták itt kedvenc süteményeiket.