EUR: 323,14 Ft
CHF: 286,28 Ft
2018. december 12., szerda
Gabriella

Egyéb Kecskemét

Ötven éve városunk órásmestere Hanga István

Fél évszázada költözött Kecskemétre és alapította meg órásműhelyét Hanga István aranykoszorús órásmester, a Hanga Óragyűjtemény alapítója. Előbb Sarkantyú utcai albérletének konyhaasztalán javította az órákat, ezután a Széchenyivárosban bérelt egy szárítóhelyiséget. A Lordok Házának belső kis udvarában több mint tíz évig dolgozott, végül a Hornyik János körúton talált végleges otthonra műhelye.

Hanga István aranykoszorús órásmester Izsákon született 1942. március 10-én. Édesapja izsáki, majd kalocsai órásmester volt, az órásmesterség alapjait az ő műhelyében tanulta. Felsőfokú tanulmányait 1964-ben mégsem ezen a területen kezdte meg, hanem előbb a Kecskeméti Felsőfokú Gépipari Technikumban, a mai GAMF jogelődjében szerzett üzemmérnöki oklevelet, s csak ezt követően tette le az órásmestervizsgát.


Hanga István aranykoszorús órásmester. fotó: Banczik Róbert

Egy évig Kalocsán tanított, majd 1968-ban önálló órásüzletet nyitott a hírös városban. Több helyen is próbált helyet keresni vállalkozásának – a Don-kanyarban, a Sarkantyú utcában, a Széchenyi Városban, a Lordok Háza udvarában –, de a végső megoldást csak a 80-as évek derekán találta meg, azóta a Hornyik János körúton fogadja ügyfeleit. Családi vállalkozása Kecskemét egyik legrégebbi magánüzlete. Többek között a főtéri templomok toronyórái, a Katona József Könyvtárban található díszes falióra, a Hornyik János körúti órásüzletén lévő világóra, az üzlet előtti parkban található virágóra, illetve a városháza homlokzati órája hirdeti míves munkájukat.

Fiatalkora óta gyűjti az órásszakma régi tárgyait és eszközeit. Az elmúlt évtizedekben gyorsan gyarapodott a kollekciója. A napjainkban már több száz darabból álló, ipartörténeti és iparművészeti szempontból egyaránt országosan kiemelkedő jelentőségű óragyűjtemény 2012 óta a Bozsó Gyűjtemény gondozásában a Gyűjtemények Házában tekinthető meg.


Szakmai munkájáért és a közösségért végzett önzetlen tevékenységéért számos elismerést kapott: Pro Urbe Díj (Kecskemét, 1986), Aranykoszorús mester (1997), Iposz-díj (1998), Az év kecskeméti mestere (2006).

Hanga István életrajzi visszaemlékezését Varga Géza jegyezte le az aktuális Hírös Naptárban.

Kapcsolódó Cikkek