2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Kecskemét

Papagájbemutató a Wojtyla Házban

Egy „kézzel nevelt” afrikai szürkepapagáj (más néven jákó), egy dél-amerikai sárgahomlokú amazon és egy ausztrál származású nagyfejű bóbitás kakadu költözött alig fél órára a Wojtyla Barátság Központba, „nevelőszüleiknek”, Czinege István és Sztrapkó Éva díszmadártenyésztőknek köszönhetően.

Nem csupán mutatóba hozták a három, alig pár hónapos madarat a népkonyha gondozottjainak, meséltek is róluk, hisz gondoskodó kezeik között kaptak életet, most pedig nagy-nagy szeretetben cseperednek a kecskeméti Czinege-madárbirodalom lakóiként.


– Egyszer kérdezték tőlem, miért foglalkozom papagájokkal. Czinegének hívnak, mi mással foglalkozhatnék, mint madarakkal – kezdte beszámolóját István némi humorral vegyítve.

Azt is elárulta, hogy a nagytestű szárnyasok meglehetősen hosszú életűek. Monogám természetűek, vagyis életre szólóan választanak párt, majd közösen nevelik fiókáikat. Befogott madarat tilos behozni az országba. Kizárólag tenyésztett példányokat lehet árusítani, szakhatósági engedéllyel – tudhatták meg a szociális intézmény ellátottjai.


Az afrikai szürkepapagájok például fokozottan védettek, minden egyednek zöld színű „személyi igazolványa” van. A jákó gyorsan alkalmazkodik, viszont hamar „elpofátlanodik”, idővel feszegetni kezdi a határokat. Ha világra jön egy madár, az anya adataival együtt jelenteni kell a szakhatóságnak. „Sárga papírral” cserélhetnek gazdát a díszállatok. Az okmányokat bármikor kérhetik, annak hiányában elkobozhatják házi kedvencünket, „mondjuk, amikor a szomszéd feljelentést tesz, mert papagájunk túl hangosan rikácsol”.

– A tenyésztett díszmadár nem tudja, mi a szabadság. Olyanok, mint a gyerekek, örökké foglalkozni kell velük. Ha egy „kézzel nevelt” madarat sokáig magára hagynak, „bestresszelnek”, nagy idegességükben „konyhakészre” tépik magukat, legfeljebb a fejükön marad néhány toll. Emiatt nyaralni sem igazán lehet nyugodtan elmenni, mert az ingatlanok biológiai környezete más és más, előfordulhat, hogy időközben elpusztul a papagáj. Tehát ilyen jószágokat tartani óriási felelősséggel jár – figyelmeztetett István.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.