2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Kecskemét

Papagájbemutató a Wojtyla Házban

Egy „kézzel nevelt” afrikai szürkepapagáj (más néven jákó), egy dél-amerikai sárgahomlokú amazon és egy ausztrál származású nagyfejű bóbitás kakadu költözött alig fél órára a Wojtyla Barátság Központba, „nevelőszüleiknek”, Czinege István és Sztrapkó Éva díszmadártenyésztőknek köszönhetően.

Nem csupán mutatóba hozták a három, alig pár hónapos madarat a népkonyha gondozottjainak, meséltek is róluk, hisz gondoskodó kezeik között kaptak életet, most pedig nagy-nagy szeretetben cseperednek a kecskeméti Czinege-madárbirodalom lakóiként.


– Egyszer kérdezték tőlem, miért foglalkozom papagájokkal. Czinegének hívnak, mi mással foglalkozhatnék, mint madarakkal – kezdte beszámolóját István némi humorral vegyítve.

Azt is elárulta, hogy a nagytestű szárnyasok meglehetősen hosszú életűek. Monogám természetűek, vagyis életre szólóan választanak párt, majd közösen nevelik fiókáikat. Befogott madarat tilos behozni az országba. Kizárólag tenyésztett példányokat lehet árusítani, szakhatósági engedéllyel – tudhatták meg a szociális intézmény ellátottjai.


Az afrikai szürkepapagájok például fokozottan védettek, minden egyednek zöld színű „személyi igazolványa” van. A jákó gyorsan alkalmazkodik, viszont hamar „elpofátlanodik”, idővel feszegetni kezdi a határokat. Ha világra jön egy madár, az anya adataival együtt jelenteni kell a szakhatóságnak. „Sárga papírral” cserélhetnek gazdát a díszállatok. Az okmányokat bármikor kérhetik, annak hiányában elkobozhatják házi kedvencünket, „mondjuk, amikor a szomszéd feljelentést tesz, mert papagájunk túl hangosan rikácsol”.

– A tenyésztett díszmadár nem tudja, mi a szabadság. Olyanok, mint a gyerekek, örökké foglalkozni kell velük. Ha egy „kézzel nevelt” madarat sokáig magára hagynak, „bestresszelnek”, nagy idegességükben „konyhakészre” tépik magukat, legfeljebb a fejükön marad néhány toll. Emiatt nyaralni sem igazán lehet nyugodtan elmenni, mert az ingatlanok biológiai környezete más és más, előfordulhat, hogy időközben elpusztul a papagáj. Tehát ilyen jószágokat tartani óriási felelősséggel jár – figyelmeztetett István.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.