2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Belföld

Pert indít a fél szemére megvakult szülésznő

Fél szemmel, szeretett hivatása nélkül, tétlenül, bánatosan telnek Dódujné Szőllősi Marianna mindennapjai. A munkavégzés közben megvakult szülésznő megindítja a kártérítési pert munkaadója, az ózdi kórház ellen.

Egy évvel ezelőtt egy kismama a szülészeten éppen egy gyönyörű kisfiúnak adott életet, amikor az asszisztáló szülésznőt fájdalmában szemberúgta. Marianna retinája levált, és néhány hónap leforgása alatt teljesen megvakult. Igaz, hivatását kénytelen volt feladni, de bízott az ózdi kórház vezetésében. Álmában sem gondolta volna, hogy negyven év munkaviszony után egyetlen fillér nélkül félredobják. Pedig ez történt. A kórház vezetése a napokban egy levelet küldött az asszonynak, amelyben leírják, hogy a történteket elemezve arra jutottak: a kórház nem felelős az ügyben, kizárólag a vajúdó kismama tehet az egészről.
– Amikor megkaptuk a levelet, konzultáltam az ügyvédemmel, és arra jutottunk, hogy nincs más választás, meg kell indítani a pert. Nem vagyoni kártérítés gyanánt ötmillió forintot követelek a kórháztól, a vagyoni részét még ki kell számolnunk, de 54 évesen váltam keresőképtelenné – nyilatkozta a Lokálnak az asszony, aki, mint elmondta, még a számítógép előtt sem tud 20 percnél több időt tölteni, mert fél szemmel ennyi idő után megfájdul a feje a monitor nézésétől.
Ráadásul Marianna közlekedni is nehezen tud, hiszen elvesztette az egyensúlyérzékét, a stabilitását. Ráadásul nemrégiben baleset érte, lefejelte háza pincelejáratának a falát, kis híján az eszméletét is elveszítette.
– Az, hogy anyagilag nehéz helyzetbe kerültünk, eltörpül amellett, hogy elveszítettem a motivációmat. A hivatásomnak éltem, még kitüntetésre is felterjesztettek. Az elmúlt évtizedek alatt több ezer babát segítettem világra – mondta könnyeivel küszködve a fél szemére megvakult asszony, aki tudja, hogy a kártérítési összeg sem fogja boldoggá tenni, de mindenképpen meg akarja vívni harcát.
Az asszony jogi képviselője, dr. Lichy József rendkívül magabiztos a per kimenetét illetően.
– Őszintén szólva nem értem a kórház álláspontját. Ez egyértelműen munkahelyi baleset volt. A kismamának semmilyen felelőssége nincs a történtekben. Hamarosan be fogom adni a keresetlevelet, és érvényesíteni fogom ügyfelem kártérítési igényét – fejtette ki dr. Lichy József.
Az üggyel kapcsolatban az érintett kórházat is kerestük, de nem válaszoltak.

Kapcsolódó Cikkek