EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 17., szombat
Gergő, Hortenzia

Belföld

Potápi: Felbecsülhetetlen a diaszpórában és a szórványban dolgozó ösztöndíjasok munkája

A nemzetpolitika számára felbecsülhetetlen értéke van annak a munkának, amelyet a Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-program ösztöndíjasai végeznek – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten.

Potápi Árpád János a diaszpórában élő magyarság segítésére létrejött Kőrösi Csoma Sándor-program és a Kárpát-medencében szórványban élő magyarok támogatására indított Petőfi Sándor-program keretében az északi félteke országaiba és a Kárpát-medencei szórványterületekre szeptemberben kiutazó ösztöndíjasok oktatási hetének ünnepélyes megnyitóján mondott köszöntőt.


Kiemelte: az ösztöndíjasok legfontosabb feladata a fiatalság és a gyermekek megszólítása, bevonása az identitáserősítő és -megőrző tevékenységekbe, hiszen “magyar gyermekek és fiatalok nélkül nincs magyar jövő”, csak rájuk lehet építeni az egész világon.

Az államtitkár emlékeztetett: a Kőrösi Csoma Sándor-program 2013-ban indult 47 ösztöndíjassal, ehhez jött a Petőfi Sándor-program 50 ösztöndíjassal 2015-ben. A két kezdeményezésnek együtt idén már 220 ösztöndíjasa van – mondta.


Úgy vélte, olyan “óriási tudásbázis alakult ki” az évek során, amelyet hasznosítani lehet mindkét programban és a nemzetpolitika alakításában is. Az ösztöndíjasok munkája, visszajelzése nagyon sokat jelent a nemzetpolitikáért felelős államtitkárságnak, ugyanis ezáltal jobban megismerik a magyar közösségek, szervezetek működését a környező országokban és távolabb – magyarázta.

Potápi Árpád János kitért rá: a programokat az iskolai félévhez igazították, mert a Diaszpóra Tanács – amelynek véleményét mindig kikérik – ezt kérte, ugyanis iskolaidőben jobban el lehet érni a gyermekeket és a fiatalokat.

Arról is beszélt, hogy újdonságként a magyar történelmi egyházak mellett tevékenykedő ösztöndíjasak is lesznek, méghozzá tizenkilencen. Ez fontos feladat, hiszen a történelmi egyházak magyarságmegőrző szerepe hatalmas – mutatott rá.

Közölte: eddig is együttműködtek a történelmi egyházakkal, de most vannak olyanok, akiknek kifejezetten az a feladata, hogy segítsék tevékenységüket. Emellett új térségeket is bevontak a programokba – tette hozzá.

Az államtitkár szerint nemcsak a magyar közösségek, szervezetek kapnak sokat az ösztöndíjasoktól, hanem az ösztöndíjasok is életre szóló élménnyel térnek vissza Magyarországra.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai egyik portréja kelt el a legmagasabb áron

  Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye 75,6 millió forintért kelt el a BÁV kétnapos őszi aukcióján, amelyen a festmények mellett műtárgyakat és ékszereket kínáltak az érdeklődőknek.

 • Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Tarlós: Körülbelül ezermilliárdot jelent a fővárosnak a kormányfővel megkötött megállapodás

  Körülbelül ezermilliárd forintot jelent Budapestnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel szombaton aláírt – a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló – megállapodás, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) létrehozása is – mondta Tarlós István főpolgármester a testület megalakulását követő budapesti sajtótájékoztatón.

 • Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a magyar hal minősége

  Kiváló a Magyarországon termelt, kifogható és elfogyasztható halak minősége a sajtóban sugalmazott álláspontoktól eltérően – közölte Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke pénteken az MTI-vel.