EUR: 323,41 Ft
CHF: 287,31 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Győr

Próbálja ki a magaságyást, megéri!

Kicsiben is lehet sikeresen kertészkedni, ezt bizonyítják a magaságyások, amelyek újra kezdenek elterjedni. A Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete a Baross út elején, a pavilonoknál népszerűsíti a hétvégén a magaságyásrendszerek kialakítását.

A pénteki sajtótájékoztatón Nagykutasi Viktor, az egyesület elnöke kiemelte, hogy egyre több emberrel szeretnék megszerettetni a növények termesztését és az azzal járó sikerélményt. Erre jó lehetőség a magaságyás, amelyet otthon bárki elkészíthet, akár egy társasházi övezetben is. A bemutatón 2×1 négyzetméteren szemléltetik, hogyan lehet kis helyen esztétikusan növényeket termeszteni. Már csöppnyi helyen is szinte sikerre ítéltettünk! Ráadásul külön öröm lehet, hogy a növények megfelelő társításának köszönhetően biológiai növényvédelemmel, vegyszermentesen állíthatjuk elő a finom zöldségeket, amelyek a család asztalára kerülnek, így szeretteink a legjobb minőségű ételeket fogyaszthatják.


A kertészek több érvet kiemeltek a régi-új technológia mellett, például nem kell kapálni, a kikelő gyomokat szabad kézzel kihúzhatjuk
Fotó: O. Jakócs Péter

Most már ideje, hogy kiderüljön, mi is az a magaságyás. Ebben Ujhelyy Károly hobbikertész, az egyesület elnökségi tagja volt a segítségünkre, aki elmondta: a magaságyásban húsz centi magas rétegeket képeztek. Alulra a vastagabb, lassabban korhadó anyagok kerültek, feljebb haladva pedig a könnyebben korhadókat helyezték el.

Végül az ágyás tetejére a komposztminőségű termőréteg került. Ez az összetétel biztosítja a hosszabb időn át tartó korhadási időt, a magas talajhő pedig a koraiságot eredményezni. A magaságyásban lévő növényeket nem tudjuk túlöntözni, nem alakul ki pangó víz, hiszen az az edény alján szabadon kifolyhat.


A magaságyás nem csak praktikus, hanem könnyen gondozható is
Fotó: O. Jakócs Péter

A kertészek több érvet felsorakoztattak a régi-új technológia mellett, például hogy nem kell kapálni, a kikelő gyomokat szabad kézzel kihúzhatjuk. Nem kell műtrágyázni, sőt tilos is, hiszen az emelt ágyásba kerülő komposzt elegendő szerves anyaggal látja el a talajt. Talajtömörödés sincs, mivel nem járkálunk a talajon.

Ujhelyy Károly hobbikertész (balra) és Nagykutasi Viktor mutatják a magaságyás lényegét
Fotó: O. Jakócs Péter

A sajtótájékoztató után több járókelő kiemelte, hogy nekik is nagyon tetszik ez a megoldás, hiszen az asztallap magasságában való kertészkedés jóval kényelmesebb, így akár idős korban is végezhető.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.