EUR: 323,76 Ft
CHF: 287,61 Ft
2018. szeptember 18., kedd
Diána

Egyéb Debrecen

Programkavalkád az Egyetem Téren

Mikroszkópos cell-fie, népi puzzle, házi „fürdőbomba”, instaversek – minden eddiginél gazdagabb programmal vett részt a Debreceni Egyetem a Campus Fesztiválon. Az „okos” programokra minden évben több ezren kíváncsiak. Így volt ez idén is: az Egyetem Tér a 11. Campus Fesztiválon is a legnépszerűbb nappali rendezvényhelyszín volt.

Kémiai bemutató is volt
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az egyetemi események ezúttal a főbejárat közelében, árnyas fák alatt, az UniFit szomszédságában kaptak helyet. – Az új helyszín beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A fesztiválozók megszerették a korábbiaknál sokkal barátságosabb környezetet, nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk – mondta az unideb.hu-nak Rőfi Mónika, a Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ vezetője. A látogatók a délutántól estig tartó játékos, szórakoztató és interaktív programokon keresztül megismerhették az egyetem lazább, „bulisabb” oldalát és több tudományterületbe is betekintést nyerhettek.


Sokan voltak kíváncsiak a látványos kémiai kísérletekre, a VR szemüveg nyújtotta virtuális kalandozásra és instaversek, kreatív fotók, hennatetoválások, testfestések százai születtek. Népszerű volt a mikroszkópos cell-fie készítése egy csepp vérből és a korszerű diagnosztikus ultrahangkészülékek bemutatója, ahol volt, aki életre szóló élménnyel gazdagodott: néhány „első fesztiválozó” baba ugyanis megmutatta magát édesanyja pocakjában. Az egyetemi könyvtár a népszerű könyvszelfi és dobozpuzzle mellett egy hatalmas, csaknem egy méter magas emlékkönyvvel készült, a fesztiválozók ebbe írhatták üzeneteiket. A látogatók sorban álltak, hogy kipróbálhassák a különböző orvosi eszközöket, felpróbálják a műtősruhát, mikroszkóp alatt megvizsgálhassák a hajszálukat, de sokan készítettek saját ékszert 3D nyomtatóval.

Az Egyetem Térre először települtek ki önálló standdal a jogászok, a gyógyszerészek és az egyetemi kórház. – Minden eddiginél színesebb és gazdagabb volt a programkínálat és nagyszerűen sikerült az „elsőfesztiválozók” bemutatkozása. Elképesztően sokan vettek részt a PatiKalandban, a jogászok pedig üde színfoltjai voltak az idei egyetemi programoknak, minden helyzetben tudtak jó hangulatot teremteni – összegezte Mándy Zsuzsa programfelelős. A Campuson szintén újoncnak számító Kenézy Gyula Egyetemi Kórház szűrő- és oltópontot üzemeltetett, ahol infektológus és hepatológus szakorvosok részvételével anonim HIV-, HBC- és HCV-szűrést végeztek, valamint szükség esetén oltást is beadtak. A fesztivál négy napja alatt 16 standon 30 egyetemi egység mutatkozott be, 200 közreműködő – egyetemi oktatók, hallgatók és önkéntesek – részvételével az ezerkétszáz négyzetméteres területen, az egyetemi színpadon pedig összesen 35 produkció volt látható. A 11. Campus látogatócsúcsot hozott: 108 ezren fesztiváloztak Debrecenben, ami a szervezők várakozásait is felülmúlta.


Műanyag palackokból készítettek fotelt a résztvevők
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.