2019. augusztus 20., kedd
István

Egyéb Békéscsaba

Rászorulókon segít az Élelmiszerbank

Hazánkban az  Élelmiszerbank azért dolgozik, hogy csökkentse a keletkezett élelmiszer-felesleg mennyiségét, és a még fogyasztható élelmiszereket eljuttassa azokhoz, akiknek nincs mit az asztalra tenniük. Az egyesület által összegyűjtött élelmiszer-felesleg mennyisége évről évre folyamatosan nő, amit mi sem mutat jobban, mint hogy az év első felében több mint 1 millió 200 ezer élelmiszercsomagot  állított össze és juttatott el a nélkülözőkhöz.

Évente 1,8 millió tonna élelmiszer-felesleg keletkezik Magyarországon. Ennek csökkentése érdekében fontos a megelőzés, a pontos tervezés és az edukáció az élelmiszerlánc minden pontján, a termeléstől a fogyasztókig. A felesleg keletkezése azonban egyelőre így is elkerülhetetlen. Az Élelmiszerbank fő célja, hogy csökkentse az élelmiszer-pazarlást, és a szervezett élelmiszermentés segítségével mérsékelje a nélkülözők számát Magyarországon.


Az Élelmiszerbank jelenleg közel száz gyártótól és öt nagy kereskedelmi lánctól veszi át azokat a termékeket, amelyek valamilyen okból (közeli lejárat, szezonalitás, csomagolási hiba stb.) nem jutnak el a vásárlókig. A kereskedelmi láncok áruházaiból, jelenleg közel 270-ből, az egyesület partnerszervezetei segítségével napi szinten menti a termékeket.

Az év első felében az egyesület közel ötezer tonna élelmiszert mentett meg és juttatott el országszerte nélkülözők százezreihez. A kiosztott élelmiszer 1 millió 200 ezer csomagnyi segítséget jelentett családoknak, gyermekeknek, időseknek, fogyatékkal élőknek, hajléktalanoknak és sok-sok olyan embernek, akinek az élelmiszerek beszerzése gondot jelent.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.