EUR: 327,38 Ft
CHF: 301,52 Ft
2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Egyéb Sopron

Rekordkorai szüret

A soproni borvidéken idén nagyon korán, már július 30-án megkezdődött a szüret. A múltban két ilyen rendkívüli szüretet jegyeztek fel: 1868-ban azt írták, hogy szeptember elején ihattak újbort Sopronban, ami a hagyományos október 1-jei szürethez képest már augusztusi szedést feltételez. 1945-ben pedig július 20-a környékén szedhettek érett fürtöket. Valószínűleg a mostani a klímaváltozás számlájára írható, és bizony meg kell barátkozni a gondolattal, hogy minden másképp lesz ezután.

Taschner Kurt borász arról tájékoztatta lapunkat, hogy eddig leszedték az Irsai Olivért, a korai piros veltelinit, a Zenitet és a pezsgőnek szánt chardonnay-t. A szőlő mennyisége sok esetben meghaladja a tavalyit, a minősége is kiváló, hiszen sem esőben, sem napfényben nem szűkölködtünk. Ezután a rozébornak szánt kék szőlők, majd a középérésű fajták, a zöld veltelini, chardonnay, pinot noir, kékfrankosok szüretével folytatják a munkát. Az első borok már kierjedtek, így a 2018-as Irsai Olivér a napokban került az üzletekbe.


Fotó: Zoltai András

Kapcsolódó Cikkek

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.