EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb Sopron

Rekordkorai szüret

A soproni borvidéken idén nagyon korán, már július 30-án megkezdődött a szüret. A múltban két ilyen rendkívüli szüretet jegyeztek fel: 1868-ban azt írták, hogy szeptember elején ihattak újbort Sopronban, ami a hagyományos október 1-jei szürethez képest már augusztusi szedést feltételez. 1945-ben pedig július 20-a környékén szedhettek érett fürtöket. Valószínűleg a mostani a klímaváltozás számlájára írható, és bizony meg kell barátkozni a gondolattal, hogy minden másképp lesz ezután.

Taschner Kurt borász arról tájékoztatta lapunkat, hogy eddig leszedték az Irsai Olivért, a korai piros veltelinit, a Zenitet és a pezsgőnek szánt chardonnay-t. A szőlő mennyisége sok esetben meghaladja a tavalyit, a minősége is kiváló, hiszen sem esőben, sem napfényben nem szűkölködtünk. Ezután a rozébornak szánt kék szőlők, majd a középérésű fajták, a zöld veltelini, chardonnay, pinot noir, kékfrankosok szüretével folytatják a munkát. Az első borok már kierjedtek, így a 2018-as Irsai Olivér a napokban került az üzletekbe.


Fotó: Zoltai András

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.