EUR: 331,34 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Egyéb Nyíregyháza

Renátáé lesz a Meseautó

Ahogyan Kokoró, a kis krokodil kalandjai után visszakívánkozott a családjához, úgy a színházunkban őt játszó Kónya Merlin Renáta is Szerbiában élő szüleihez tért haza kipihenni a nehéz évad fáradalmait, friss diplomával, remek szerepekkel és szerződéssel a „poggyászában”.

A városunk, Magyarkanizsa mellett a családomnak van egy kis „oázisa”, tanyája, ahol mindig nagyon szívesen időzünk Van itt munka is bőven, hiszen turizmussal foglalkoznak a szüleim – nyilatkozta a Lokál Extrának a Móricz Zsigmond Színház társulatának új tagja. – Izgalmasak voltak számomra az eltelt hónapok, hiszen utolsó éves voltam a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán, közben Nyíregyházán is játszottam a Diótörő hercegben, a Chicagóban és a Maszmók Afrikában című darabban. Kiváló kollégákkal ismerkedtem itt meg, s amikor megtudtam, hogy az igazgatóság szerződtet, hallatlanul boldog voltam. Az évad végén kezdtük próbálni a Meseautót, amit augusztus 18-án és 19-én mutatunk be a Rózsakert Szabadtéri Színpadon, majd szeptembertől a nagyszínházban is. Igazi lubickolás számomra, hogy ismét egy zenés darabban lépek fel, ráadásul főszerepet kaptam!


Kónya Merlin Renáta
(Fotó: Beregszászi János)

Mint elmondta, nagyon jó, hogy váltott szereposztásban játsszák Kovács Verát Kováts Verával, így hol egyikük, hol másikuk nézte „kívülről” a próbákat, ami nagyon tanulságos volt. Az 1930-as években játszódó darab csodás ruháit Kovács Yvette Alida tervezte. Élvezetet nyújt Renáta számára beléjük bújni, azonosulni az általuk megjelenített világgal. Az egyetem előtt elvégezte a Pesti Magyar Színi Akadémiát is, ahol megismerte a darab rendezőjét, Szente Vajkot, aki sajnos számukra nem tartott kurzust. Mint elmondta, Vajk végtelenül pontos; a lámpák működésétől a hangosításig mindennel tökéletesen tisztában van. Ha kérdéseik merülnek fel, hogy mit miért kell úgy csinálni, szívesen és precízen elmagyarázza. Túri Lajos Péter koreográfussal is remek volt együtt dolgozni. Renáta már lépett fel korábban Gyulán, Kapolcson vagy az Ördögkatlanban szabadtéri színpadon, csöppet sem tart a nem mindennapi helyszíntől.

Öt előadásban játszom a következő évadban – folytatta a színésznő. – A Meseautó után Zsótér Sándor rendezésében mutatjuk be a Gyilkosság meghirdetve című Agatha Christie-krimit. Ezt egy mesedarab, A kék bolygó próbái követik, de szerepet kaptam a Bob herceg című operettben is, amit Göttinger Pál rendező visz színre. Nagy örömömre nyertem a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán, így ennek és a Móricz Zsigmond Színház támogatásának köszönhetően bemutathatok novemberben egy monodrámát, amit Oláh-Horváth Sára író-rendezővel közösen hozunk létre.


Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Esőben is jót főztek

  Esőben is jót főztek

  A dél-budai görög katolikusok csapata is főzött az első DunaFok szabadidőparkban tartott lecsófesztiválon.