2018. szeptember 22., szombat
Móric

Budapest XVI.kerület

Rendbe tették az elhagyott temetőt

A kerületi önkormányzat és a Civil 16 Egyesület szervezésében önkéntesek takarították ki Rákosszentmihály több mint 60 éve, azaz 1950 óta nem használt temetőjét.

Volt, aki kiskocsival hordta el a szemetet (Fotó: Máté Krisztián)

A Szlovák út felől megközelíthető Temető utcai erdős terület egy temetőt rejt, igaz, szinte teljes egészét visszahódította a természet. Áthatolhatatlan növényzet, benne valaha jelentős síremlékekkel. Itt kaptak helyet 1935-től a kerület prominens személyiségeinek díszsírhelyei is. Itt nyugszik Krenedits Sándor, Rákosszentmihály alapító főjegyzője – akiről utcát is neveztek el a kerületben –, Pálfi János földbirtokos, közcélú telkek adományozója, Vayand Károly tanító, Regős József, a polgári fiúiskola alapítója és Gombás Károly bíró. A temető központi részén 30, más részein további három hadisír is helyet kapott.


Szerencsére a hadisírok felújítására a Honvédelmi Minisztériumtól érkezett támogatás, innen jött az ötlet, hogy próbálják meg az egész temetőt, vagy legalábbis egy részét, kitakarítani, a több helyen a holtakhoz nem méltó, kegyeletsértő szemétlerakatok felszámolni.

Kapcsolódó Cikkek