2019. szeptember 18., szerda
Diána

Külföld

Rendszeresen alulpontozták a női felvételizőket egy japán egyetemen

Szándékosan alulpontozták a női jelentkezők felvételi teljesítményét a Tokiói Orvosi Egyetemen, hogy a női hallgatók aránya 30 százalék körüli maradjon – számolt be a Jomiuri Simbun japán napilap csütörtökön.

Az ügyet ismerő források szerint ezt a gyakorlatot feltehetően 2011-től alkalmazták azzal a céllal, hogy el lehessen kerülni az orvoshiányt az egyetemi kórházakban. Ott ugyanis az volt az általános meggyőződés, hogy házasságkötés vagy szülés után az orvosnők jellemzően felmondanak, vagy hosszú szabadságra mennek.


A források elmondták: a felvételi bizottság az összpontszám tíz, de akár húsz százalékát is levonta a női jelentkezők esetében, miután 2010-ben a női hallgatók aránya hirtelen megugrott, elérve a 38 százalékot.

Az ügy annak kapcsán került napvilágra, hogy a hatóságok vesztegetés gyanúja miatt vizsgálatot indítottak az egyetem két vezetője és az oktatási minisztérium egyik magas rangú tisztviselője ellen. Az egyetem kancellárja, Uszui Maszahikó és rektora, Szuzuki Mamoru júliusban lemondtak tisztségükről, miután a gyanú szerint az oktatási minisztérium tisztségviselőjének – állami támogatásért cserébe – fia felvételét ígérték az egyetemre.


Az egyetem szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a vesztegetési ügyben folyó belső vizsgálatot a felvételi pontszámokkal kapcsolatos visszaélésre is kiterjesztik, és még ebben a hónapban várható eredmény mindkét ügyben.

Az esetről szóló sajtóbeszámolók heves indulatokat váltottak ki a közösségi oldalakon.

Abe Sindzó miniszterelnök ugyan ígéretet tett arra, hogy kormánya kiemelt jelentőséget tulajdonít egy olyan társadalom kialakításának, melyben a nők lehetőséget kapnak a kiemelkedésre, de a születési arány folyamatos csökkenése ellenére a nők továbbra is komoly nehézségekkel néznek szembe a munkavállalás terén, illetve amikor szülés után visszatérnének a munkába – mutat rá kommentárjában a Reuters.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Bekockult Bugatti

  A nap képe: Bekockult Bugatti

  A Lego billundi központjában állították ki először azt a különleges, építőkockákból épült Bugatti Chiron életnagyságú makettjét, melyet motorral is elláttak.

 • Szétverte a saját pizzázóját

  Szétverte a saját pizzázóját

  Úgy gondolta a korábban az NFL-ben amerikaifocizó Edawn Louis Coughman, hogy összehozza az év csalását, ám számításai nagyon nem jöttek be.

 • Megint Európát ostromolják a migránsok

  Megint Európát ostromolják a migránsok

  Valamennyi Európába tartó migrációs útvonalon emelkedett az illegális bevándorlás, az érintett tagországok 9 százalékkal több, közel 13 ezer tiltott határátlépést regisztráltak augusztusban, mint az azt megelőző hónapban – jelentette az unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex.

 • Varga Judit: Boszorkányüldözés zajlik ellenünk

  Varga Judit: Boszorkányüldözés zajlik ellenünk

  Bevándorláspárti bosszúhadjáratnak nevezte hétfői brüsszeli meghallgatását Varga Judit igazságügyi miniszter a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján, akit az általános ügyek tanácsa hallgatott meg a Magyarországgal szemben indított 7.