2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Eger

Reneszánszát éli a kisvasút

Valószínűleg kevés olyan ember él Egerben, aki gyermekként a szüleivel vagy felnőttként a gyerekeivel ne utazott volna a mesébe illő felsőtárkányi kisvasúton. Az egriek számára oly kedves keskeny nyomtávú kisvasút az elmúlt években magától értetődő természetességgel áll a kirándulók rendelkezésére, sőt menetrendje még a Volán buszjárataival is össze van hangolva.

A teljes nevén Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút sorsa azonban nem mindig volt olyan jó kezekben, mint a társadalmi felelősségvállalás minden területén aktív Eger Erdő Zrt.-nél. Története 1915-ben kezdődött, és mint jó néhány más mesés szépségű kisvasutat, ezt is az áruszállítási igények hívták életre. A kisvasút sorsának mélypontja 1985. nyár végén volt, amikor teljes üzemszünetet rendeltek el. Ekkor még különleges gondolatnak számított, ami ma már tény, hogy óriási turisztikai potenciál rejlik az ilyen és ehhez hasonló kisvasutakban. Szerencsére az Eger Erdő Zrt. jó gazdának bizonyult, ma reneszánszát éli a kisvasút, ősz végéig nagyszerű élményt nyújt azoknak, akik rászánnak egy lassú, de romantikus vasutas természetjárásra néhány órát a szabadidejükből.


Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.