EUR: 325,17 Ft
CHF: 295,02 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Egyéb Eger

Reneszánszát éli a kisvasút

Valószínűleg kevés olyan ember él Egerben, aki gyermekként a szüleivel vagy felnőttként a gyerekeivel ne utazott volna a mesébe illő felsőtárkányi kisvasúton. Az egriek számára oly kedves keskeny nyomtávú kisvasút az elmúlt években magától értetődő természetességgel áll a kirándulók rendelkezésére, sőt menetrendje még a Volán buszjárataival is össze van hangolva.

A teljes nevén Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút sorsa azonban nem mindig volt olyan jó kezekben, mint a társadalmi felelősségvállalás minden területén aktív Eger Erdő Zrt.-nél. Története 1915-ben kezdődött, és mint jó néhány más mesés szépségű kisvasutat, ezt is az áruszállítási igények hívták életre. A kisvasút sorsának mélypontja 1985. nyár végén volt, amikor teljes üzemszünetet rendeltek el. Ekkor még különleges gondolatnak számított, ami ma már tény, hogy óriási turisztikai potenciál rejlik az ilyen és ehhez hasonló kisvasutakban. Szerencsére az Eger Erdő Zrt. jó gazdának bizonyult, ma reneszánszát éli a kisvasút, ősz végéig nagyszerű élményt nyújt azoknak, akik rászánnak egy lassú, de romantikus vasutas természetjárásra néhány órát a szabadidejükből.


Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.