EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Székesfehérvár

Sikeres nyár, izgalmas szeptember Pákozdon

Korábbi lapszámunkban már beszámoltunk arról, hogy véget ért a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely nyári programsorozata. De ezzel még nincs vége a nyárnak…

A szeptember igen izgalmas programokat ígér az érdeklődőknek, alighanem az elmúlt év(tized)ek legkiemelkedőbb eseménye. Erről és a nyárról beszélgettünk Görög István nyugállományú ezredessel, a KEMPP ügyvezetőjével.


– Hatodik alkalommal rendeztük meg a Katonai Emlékpark immár 9. évadjában az Emlékparki Nyár kulturális programsorozatot. Ennek célja, hogy a könnyebb stílusokkal becsalogassunk hozzánk olyan embereket, akiket a honvédség témája nem hoz izgalomba. Hallhattak, láthattak katonazenekarokat, katonák által alkotott könnyűzenei együttest, Tolcsvay Bélát, aki az emlékparkhoz, a nemzethez különös kapcsolattal bír. De itt volt Erdély kiváló színésze, Meleg Vilmos, aki újabb versösszeállításával szerzett szép perceket. Láthattuk, hogy egyre többen érdeklődnek a honvédelem iránt, és akik itt voltak, tapasztalhatták, milyen szép is az emlékpark. Büszkék voltunk erre, és örömmel láttuk, hogy nagyon sok katona milyen kiválóan alkot. Képzőművészeti kiállítások jelezték ezt a zenészek mellett.

Görög István elmondta, a nyár jó felvezetése volt a szeptembernek, hiszen akkor ünneplik a magyar honvédség és a pákozdi csata 170. évfordulóját. Ez az esemény a 9. Honvédfesztivál része lesz, szeptember 29-én.


– Önöknek mondom el elsőként, hogy szeptember 29-én délben az Esztrád Színház bemutatja Koltay Gábor rendezésében, 80 huszár közreműködésével, 20 ágyú zaja mellett, 120 gyalogos, 400 gyermek segítségével a 170 évvel ezelőtti pákozdi csatát. Az impozáns műsor a történelmi hűség jegyében lesz látható, amelyre már most hívok mindenkit!

Az elmúlt hat esztendő nem fulladt bele a megszokásokba, a sémákba, minden évben valami újdonsággal rukkoltak elő a szervezők.

– Az volt a legfontosabb célunk, hogy a korábbi értékeket megtartsuk és ezek mellé hozzunk olyan művészeket, akik nem minden nap járnak az emlékparkba. Ilyen volt idén Tolcsvay Béla. Fontosnak tartjuk, hogy a térség kiváló művészeinek is lehetőséget adjunk, olyanoknak, akik nem katonák, de érdeklődnek a katonaság témája iránt, mint például Danka Attila grafikusművész. Öröm az is, hogy vannak rendre visszatérőink, mit Meleg Vilmos, Tata, Kaposvár, Székesfehérvár helyőrségi zenekarai – részletezte Görög István, aki szeretettel vár minden érdeklődőt a programokra. – Ebben a fél évben 15, 20 százalékkal túlteljesítettük a tavalyi látogatottságunk eredményét. Ez minden tervünket felülírja, vegyük például csak a mai zárónapot, amikor a 34 fokos hőség ellenére több százan jártak a parkban, egész nap megállás nélkül jöttek az emberek. Ez azt mondja a számunkra, valamit talán jól csinálunk, hiszem, ezt a nyitottságunknak is köszönhetjük. Ami azt illeti, nyitva vagyunk március 15-től november 15-ig, várunk hát mindenkit egy sétára, elmélkedésre, arra, hogy bemutassák gyermekeiknek, unokáinknak, hogy mi is történt az elmúlt 170 évben e honban.

Görög István (balra) ügyvezető Kiséri-Nagy Ferenc fotóriporter kiállításának (középen) a megnyitóján, jobbra Oláh László Fotó: KEMPP

Tolcsvay Béla népszerűsége töretlen. Fellépésén régi és új dalaiból hallhatott a közönség Fotó: KEMPP

Sikeresek voltak a katonazenekarok a KEMPP-ben. Az indulók hallatán senki sem akart hazaindulni Fotó: seso

Ilyen sokan voltak kíváncsiak a szép környezetben az előadói estekre Fotó: KEMPP

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.