EUR: 321,99 Ft
CHF: 285,28 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Belföld

Sok elítélt a hitéletnek köszönhetően kezd új életet

A börtönökben zajló hitéletnek köszönhetően sok elítélt dönt úgy, hogy szabadulása után új életet kezd – írta szerdai számában a Magyar Idők.

A lelki reintegráció kezdete az, amikor egy fogvatartott átgondolja, mi vezetett idáig, majd meghozza a döntést, hogy nem akar tovább így élni – nyilatkozott a lapnak Magyarné Balogh Mária, aki 2006 óta fogja össze és segíti a lelkipásztorok munkáját a büntetés-végrehajtási intézetekben.


Megemlítette, hogy a legtöbb bűnelkövető korábban valamilyen bűncselekmény áldozata volt.

Az egyházak, felekezetek működése 1949-ig folyamatos volt a magyarországi börtönökben, amíg az akkori igazságügyi miniszter meg nem szüntette a börtönlelkészek tevékenységét. A hitélet a rendszerváltozás után térhetett vissza, azóta viszont a reintegrációs törekvések egyik legfontosabb kulcsa lett. A börtönökben a négy történelmi egyház – a katolikus, a református, az evangélikus és az izraelita – 35 börtönlelkésze segíti a rabok lelki egyensúlyának kialakulását és fejlődését, együtt dolgoznak a reintegrációs tisztekkel, a pártfogókkal, a pszichológusokkal és az utógondozó koordinátorokkal.

Sikereket érnek el a reintegrációban az úgynevezett cursillo-mozgalom tagjai is, akik háromnapos foglalkozásokat tartanak a börtönökben. Székely János megyéspüspök, a hazai cursillo-mozgalom egyik lelki vezetője a Magyar Időknek arról beszélt, hogy a foglalkozásaikon részt vevőket “utánkövetik” azután is, hogy kikerültek a börtönből. Hozzátette, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a cursillo-közösség tagjai nem lettek visszaesők.

Kapcsolódó Cikkek

 • A karácsonyt veszélyeztetik az agresszív tüntetők

  A karácsonyt veszélyeztetik az agresszív tüntetők

  Az év végéhez és karácsonyhoz közeledve megszokott, hogy felpezsdül az élet az utcákon. Ez idén sincs másképp, annyi különbséggel, hogy az esti séták meghittségét az elmúlt napokban felváltotta a Soros-féle randalírozó, rongáló, gyújtogató, agresszív ellenzéki aktivisták rendbontása.

 • Burleszk lett az ellenzékiek zaklató akciójából

  Burleszk lett az ellenzékiek zaklató akciójából

  Bohócot csináltak magukból az ellenzéki képviselők, akik megpróbálták megzavarni a közmédia munkáját. Akcióikból sorra készülnek az internetes mémek, az MTV feljelentette őket, mert túlterjeszkedtek  jogaikon és azóta birtokvédelem óvja a székházat.

 • Az anyagiak már nem gördítenek akadályt a gyermekvállalás elé

  Az anyagiak már nem gördítenek akadályt a gyermekvállalás elé

  A Fidesz-kormány 2010 óta jelentős, a családalapítást, gyermekvállalást támogató intézkedést hozott, ezek közül kiemelkedők a munkához kötött kedvezmények. A családi adókedvezmény évről évre emelkedik, a kisgyermekeseknek a gyed extrának köszönhetően nem kell választaniuk a munka és a család között, a nők pedig negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, ezzel segítve a gyermeknevelést.