2019. február 17., vasárnap
Donát

Egyéb Kecskemét

Stratégiai megállapodás született a Kurultájon

Stratégiai megállapodást kötött a Kurultájt szervező Magyar–Turán Közhasznú Alapítvány a Közép-ázsiai Türk Akadémiával, valamint a törökországi Adana városával és az Anatúriai Yörük Türkmén Szövetséggel, amelyben az őstörténeti kutatások közös finanszírozására, illetve a kutatási eredmények egyeztetésére vonatkozóan fogalmaztak meg közös gondolatokat – közölték a szervezők az MTI-vel.

Varga Zoltán, a Magyar–Turán Közhasznú Alapítvány technikai igazgatója elmondta: az alapítvány tudományos tagozata külföldi és magyar szakemberek munkáját segíti egyebek mellett kapcsolatok kiépítésével és anyagi források előteremtésével, ezért is fontos eredmény a memorandum megfogalmazása. A megállapodást a szervezetek képviselői vasárnap délután írták alá. Kiemelte: az elmúlt napokban Bugacon a Kurultáj – Magyar Törzsi Gyűlés tizedik évfordulóját ünnepelték. A programsorozattal a honalapító őseinkre és az ő őseikre, a közép-ázsiai testvérnépek közös őseire, valamint többek között Atillára, a hunok vezérlő nagy fejedelmére emlékeztek, és egyúttal a turáni népek egységét is ünnepelték – tette hozzá.


A sztyeppei lovas nomád népek legnagyobb kulturális találkozójának legkisebb látogatója

A Kurultájon a legtöbb érdeklődőt a régészeti és őstörténeti kiállítások, a lovas programok és a vásár vonzotta. Idén telt ház előtt zajlottak a tudományos előadások és fórumok, és a szervezők minden várakozását felülmúlta a Kárpát-medencei magyar hagyományőrzők seregszemléje, amelyen több mint 300 lovas vett részt. A jubileumi törzsi gyűlésen 27 kulturálisan és genetikailag is rokon nép képviseltette magát 240 díszvendéggel.

A bugaci Kurultáj 52 programján – a szervezők eddigi számításai szerint – megdőlt az eddigi legnépesebb, a 2016-ban megrendezett Magyar Törzsi Gyűlés látogatottsága, hiszen a péntektől vasárnapig tartó eseménysorozat több mint 210 ezer érdeklődött vonzott.


Varga Zoltán hangsúlyozta, a Kurultáj – Magyar Törzsi Gyűlés üzenete azt hirdeti, hogy „történelmünk során vannak olyan örök értékek, amelyek mindig igazodási pontként szolgáltak elődeink számára. Ezek segítették hozzá őket ahhoz is, hogy egy olyan országot tudtak létrehozni, amely a mai napig fennáll”. Ezt igazolja – mint fogalmazott – a nomádok között ismert mondás, amely szerint „a csillagok nappal nem látszanak, de tudjuk, hogy fent vannak az égen, és ha eljön a sötétség, világítanak nekünk, és vezetnek minket, hogy tudjuk az utat”.

Kapcsolódó Cikkek