EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 17., szombat
Gergő, Hortenzia

Sport

Szabó Krisztián hétvégén debütál az Euro RX-ben

Jól ismert közeg, új géposztály, új csapat, új autó: érthető, hogy a kétszeres ralikrossz Európa-bajnok a megszokottnál jobban izgul Loheac előtt, ahol bemutatkozik a kontinensbajnokság Supercar kategóriájában.

Szabó Krisztián, a Super 1600 kategória 2016-os és 2017-es bajnoka – korábbi autókrossz Európa-bajnok – az év első versenyein is jelen volt a ralikrossz-Eb-n, ám új minőségben, a Volland Racing versenymérnökeként. Versenyzőként utoljára a tavalyi szezonzárón indult, melyen második címét szerezte. Szeptember 1-2-án, a franciaországi Loheacban tér vissza a pályára, kategóriát lépve és az Európa-bajnokság Supercar osztályára – Euro RX vagy ERX – váltva. Korábban magyar, német és lett bajnoki futamokon felkészülésként már versenyzett az összkerekes, kétliteres turbós kategóriában, de a francia lesz első nagy nemzetközi versenye a ralikrossz csúcsautóival és Mattias Ekström csapata, az EKS színeiben, amely alakulathoz a szezon utolsó két fordulójára csatlakozott.


Szabó Krisztián visszatér a versenypályára

– Izgulok! Persze minden verseny előtt így van, de most kicsit jobban. Hiszen új a csapat, az autó, a mezőny, minden új, amit plusz kihívásként élek meg – nyilatkozta a verseny előtt Szabó Krisztián, aki korábban világbajnokságon futó Audi S1 Supercarral versenyez. – Úgy gondolom, az autóval és a csapattal sikerült megismerkednem, amennyire lehetett. Két napot teszteltem velük Rigában, majd Svédországban jártam egy rajtteszten. A pálya, amit a ’ralikrossz templomaként’ szoktak emlegetni, fekszik nekem, az elmúlt két évben S1600-ban nyertem itt, tavaly különösen emlékezetesen, mind a négy kvalifikációs futamon, az elődöntőben és végül a döntőben is első lettem. Most így elsőre persze ez nem célom, de szeretnék jó eredményt elérni. Részleteiben ismerek mindent, a csapatot, autót, pályát és sportot, egyben még meglátjuk.

Az Euro RX felhozatala különösen kemény, mivel feltörekvő pilóták és világbajnokságot is megjárt versenyzők egyaránt megtalálhatók a rajtrácson.
– A pontversenyt vezető Reinis Nitiss és a tavalyi bajnok, Anton Marklund a vb-ről érkeztek, Cyril Raymond pedig RX2-es bajnok és komoly támogatással versenyez. Ismerem őket, de versenyezni egyedül Super 1600-as riválisom, Ulrik Linnemann ellen versenyeztem az élmezőnyből. Ahogy én láttam eddig a Supercar mezőnyét, eléggé agresszívak, nagy csetapaté szokott lenni a futamokon. Próbálok kimaradni belőle, ahogyan eddig is.


– Egy kisebb változás lesz a program is: már pénteken kezdünk egy szabadedzéssel, szombaton lesz ismét egy szabadedzés és két kvalifikációs futam, vasárnap pedig még két kvali, az elődöntő és a döntő. A Super 1600-ban azt szoktam meg, hogy edzés és három kvali volt szombaton, a maradék három futam pedig vasárnap. Igyekszem minél előbb felvenni a ritmust. A célom, hogy végig ott legyek, tehát a döntőbe mindenképpen szeretnék bejutni, ott pedig jó lenne egy dobogós helyet megszerezni – jelölte meg az első három helyezés egyikét a debütáló versenyen az EKS pilótája

Kapcsolódó Cikkek

 • Dr. Mészáros János: A magyar sportolók méltón képviselték hazánkat a Nomád Világjátékokon

  Dr. Mészáros János: A magyar sportolók méltón képviselték hazánkat a Nomád Világjátékokon

  A kirgizisztáni III. Nomád Világjátékokon négy arany-, négy ezüst-és négy bronzérmet szerzett magyar küldöttség tagjait köszöntötték a Hadtörténeti Múzeumban. A multisport eseményen öt földrész, több mint 80 országa 2000 sportolóval vett részt. Magyarországot a Magyar Turán Alapítvány hagyományőrzői és tradicionális, íjász, lovasíjász és mandala sportolói (szellemi taktikai sport), a Nemzeti Versenysport Szövetség íjász, szkander, szumó, sambo szövetségei által delegált valamint bothúzó versenyzők és sportvezetői képviselték – olvasható a misportunk.

 • Nagy Botondé a “világ leggyorsabb köríves rúgása”

  Nagy Botondé a “világ leggyorsabb köríves rúgása”

  Bekerült a Guinness Rekordok könyvébe Nagy Botond, mint “a világ leggyorsabb köríves rúgása” cím büszke tulajdonosa. A magyar válogatott karatés ezt a múlt héten megrendezett madridi világbajnokság alkalmával érdemelte ki – olvasható a magyar sporttal foglalkozó misportunk.

 • Megműtötték a Lakers irányítóját

  Megműtötték a Lakers irányítóját

  Csütörtökön megműtötték Rajon Rondót, az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő Los Angeles Lakers veterán irányítójára legalább négy-öt hét kihagyás vár.