2019. január 21., hétfő
Ágnes

Belföld

Szájer: Az EP-választásokon a migráció megítélése döntő lesz

A jövő tavaszi európai parlamenti választáson azok a pártok lesznek sikeresek, amelyek az emberek véleményével egyező álláspontot alakítanak ki a migráció kérdésében – hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Szájer József. 

A Fidesz EP-képviselője a lap szombati számában beszélt arról is, hogy pártja nem tervezi elhagyni az Európai Néppártot, és szerinte a kizárás sem valószínű.
“Szerintünk valamennyi párt akkor lesz sikeres, ha a határvédelem kérdését komolyabban veszi, éppen ezért a vitákat tovább folytatjuk. Nem gondolom, hogy ezen múlna a néppárti tagságunk” – fejtette ki.


Arra a felvetésre, hogy a például a CEU-ügy is miatt szintén sok bírálatot kaptak, úgy vélte, súlyosan elhibázott ürügy lenne, ha emiatt akarnák kizárni a Néppártból a Fideszt. A CEU-ügy lényege Szájer József szerint, hogy minden egyetemnek azonos feltételekkel kell Magyarországon működnie, és az a törvény, amely az ezzel kapcsolatos vitát kiváltotta, ezt az egyenlőséget teremtette meg. “Megjegyzem, Németország számos tartományában nincs is lehetőség arra, hogy ugyanazon a kurzuson egy külföldi és egy hazai diplomát is kibocsásson az egyetem” – mondta.

Nekünk továbbra is arra kell felhívni a figyelmet, hogy az Európai Unió fenntarthatósága érdekében amin csak tudunk, változtassunk a jövőben. A legfontosabb pedig az, hogy visszaszerezzük a választók bizalmát, akik csalódtak a politikai elitekben. A jövő évi EP-választásokon a politikus szerint arra lehet számítani, hogy bár a Néppárt várhatóan továbbra is a legnagyobb európai politikai erő marad az Európai Parlamentben (EP), a mostaninál kevesebb mandátummal fog rendelkezni.


A jobb és bal szélen a radikális, populista erők egyre erősödnek, ami már 2014-ben is aggodalommal töltötte el a középen álló politikai erőket – mondta. “Bár nem zárom ki, hogy átrendeződés lesz az erőviszonyokat illetően, inkább azt tartom reálisnak, hogy ismét a 2014-es forgatókönyv fog érvényesülni. Vagyis ugyanazok a frakciók – a liberálisok, a szocialisták és az EPP – rendelkeznek majd az unió kormányzásához szükséges többséggel” – jegyezte meg. Ebben az esetben szerinte a változtatási igény újból a “fiókokba kerül”, amit súlyos hibának tartana.
“A polgári oldal az elmúlt huszonöt évben óriási erőfeszítésekkel hozta létre azt a médiát, amelyet még Medgyessy Péter javasolt nekünk, amikor kifogásoltuk, hogy a Fidesz nem jelenhet meg a közmédiában. A hazai médiaviszonyok mostanra persze jobbak is lettek, de ha figyelembe vesszük a médiafogyasztási szokásokat, fenntartom, hogy továbbra is baloldali túlsúly tapasztalható” – válaszolta egy kérdésre.

Szájer József hangsúlyozta azt is, Augusztus 20-a óriási büszkeséggel töltheti el az országot, hiszen azon kevés európai nép közé tartozunk, amely ezer éve ugyanazon a helyen, önálló államisággal, jogfolytonos közjogi rendszerrel fenn tudott maradni. “Ez olyan történelmi teljesítmény, amely joggal ad büszkeségre okot, és amellyel megalapozottan tudjuk hallatni a hangunkat” – mondta.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Szánalmasan kevesen tüntettek

  Szánalmasan kevesen tüntettek

  Nagyobb volt a füstje, mint a lángja a szombatra meghirdetett ellenzéki demonstrációsorozatnak, amelynek az volt a célja, hogy leállítsák az országot.

 • Kígyózó sor a Corvin mozi székeiért

  Kígyózó sor a Corvin mozi székeiért

  Óriási volt az érdeklődés a Corvin mozi székei iránt, ugyanis péntek délelőtt 10 és 12 óra között hatalmas tömeg állt sorba, hogy az 1000 forintos régi moziszékekből legalább egyet hazavihessen.

 • A többség elutasítja az ellenzék színjátékát

  A többség elutasítja az ellenzék színjátékát

  A magyar emberek 60 százaléka szerint az ellenzéki pártok és politikusok a hatalomra jutás érdekében használják fel a tüntetések adta szereplési lehetőséget – derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából.