EUR: 322,18 Ft
CHF: 285,20 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Budapest XV.kerület

Szatmáry Kristóf irányításával indul a fővárosi földutak aszfaltozásának programja

A napokban látott napvilágot a hír, hogy elindul a Budapesti Útépítési Program. A beruházást Szatmáry Kristóf, kerületünk országgyűlési képviselője miniszteri biztosként irányítja.

Szatmáry Kristóf képviselő elmondta a programhoz elengedhetetlen a kerületi vezetéssel való jó kapcsolat, és ez nálunk megvan
(Fotó: Keresztesi Balázs)

– Mi indokolta a program elindítását, és milyen célokkal vágnak neki a munkának?
– Az a célunk, hogy 2022-ig minden budapesti és agglomerációs települési belterületi földút esetében az aszfaltburkolat és a jogszabályok által feltételként előírt csapadékvíz-elvezetés biztosított legyen. Lehet, hogy meglepően hangzik, de Budapesten a lakosság több mint egynegyede él és közlekedik földes utcákban. 2010 óta a kormány, a fővárosi önkormányzat, a kerületi önkormányzatok és az agglomerációs települések önkormányzatai jóvoltából számos fejlesztés valósult meg, amely élhetőbbé tette Budapestet és a környező településeket. Ezt a munkát folytatjuk most. A feladatot nagyságrendje miatt az érintett kerületek és települések önállóan rövid távon nem tudják megoldani, ezért vált szükségessé a kormány aktív fellépése.


A program a Kertvárosban 20 kilométer utat érint

– Az új kormányzati ciklussal ez egy újabb feladatot jelent, mindamellett, hogy a XVI. kerületet képviseli az Országgyűlésben.
– Igen, de Gulyás Gergely miniszter úr felkérését és ezzel a pluszmunkát örömmel fogadtam el. A két feladat pedig elég szorosan összefügg, úgy is fogalmazhatnék, hogy jelen helyzetben az egyik következik a másikból. Kertváros külső kerületként a leginkább érdekelt településrészek között van, hiszen nálunk is több ezer család szembesül nap mint nap a földutakkal együtt járó problémákkal. Ezt érzékelve több mint egy évet dolgoztam azon néhány fővárosi képviselőtársammal, hogy erre a programra a kormánytól forrásokat szerezzünk. Nyilvánvalóan ennek is köszönhető, hogy miniszter úr rám gondolt, mikor azt a személyt kereste, aki koordinálhatja a projektet. A szándék komolyságát jelzi, hogy az Országgyűlés 10 milliárd forintot már meg is szavazott, így nekiállhatunk ennek a nagyszabású munkának. Jómagam a Budapesti Útépítési Program vezetőjeként azon leszek, hogy 2022-ig valamennyi budapesti és agglomerációs települési belterületi földutat leaszfaltozzuk, illetve az ehhez szükséges forrásokat előteremtsük. Már önmagában ez egy olyan megtisztelő feladat, amelyet az ember a legjobb tudása szerint igyekszik végezni, de nem tagadom, az, hogy ezt Kertváros országgyűlési képviselőjeként tehetem, mégiscsak különös ösztönzést ad számomra.

– Ha már szóba kerültek kerületünk földútjai: nálunk milyen nagyságrendű fejlesztésekre számíthatunk?
– A program előkészítésekor fel kellett mérnünk valamennyi érintett szakaszt. Ez Budapesten több mint 300 kilométert, nálunk, a kerületben pedig közel 20 kilométert jelent. Nekünk azért is különösen fontos, hogy ezen a területen újabb lépéseket tegyünk előre, mert az utak karbantartására, fejlesztésére mindig kiemelten figyeltünk. Elég, ha azt említjük, hogy Kovács Péter polgármesterségének ideje alatt, 2006 óta összesen 289 utat aszfaltoztak le, ami 63,3 kilométer szilárd burkolatot jelent. A gyors előrehaladás egyik záloga mindenképpen az lesz, hogy az egyes kerületi vezetőkkel hogyan tudunk együttműködni, ezen a téren pedig a siker egyik kulcsa itt, Kertvárosban már adott.


Kapcsolódó Cikkek

 • Tárolót a társasházakba!

  Tárolót a társasházakba!

  Pályázat útján szerezhetnek pénzt Belváros-Lipótváros társasházai, ha kerékpártárolót szeretnének létesíteni az ingatlanon belül.

 • Budapest madártávlatból

  Budapest madártávlatból

  Lenyűgöző légi felvételeivel meghódította a közösségi oldalakat, kedvenc témája Budapest, madártávlatból megörökítette már a főváros számos jellegzetes helyszínét, de szívesen csinál képeket sokfelé Magyarországon és szerte a világban.

 • Eifert-képek Újpesten

  Eifert-képek Újpesten

  Hazai és nemzetközi szinten is a legjobbak között jegyzik Eifert János fotóművész fényképeit.