EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 17., szombat
Gergő, Hortenzia

Egyéb Szolnok

Százéves a magyar ejtőernyőzés

Ugyan Szolnokon a sportág szerelmeseit a 42. nemzetközi katonai ejtőernyős-világbajnokság köti le, de aki egy kis történelemre és érdekességre vágyik, bátran látogasson el a RepTárba, a „100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés” című vándorkiállításra.

A tárlat a Honvédelmi Minisztérium támogatásával, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum irányításával jött létre, a Magyar Ejtőernyős Szövetség és a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége kezdeményezésére. A megnyitón Sáfár Albert dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnem főnöke kiemelte: a kiállítás az ejtőernyőzés és az ahhoz kapcsolódó szakmai kultúrák – mint például a mélységi felderítés – előzményeibe enged bepillantást és összefoglalja ezek jelenét is.


Hagyományőrző katonák is színesítették a megnyitót

Boldizsár Gábor ezredes, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének elnöke hozzátette: ebben az évben a szövetség tölti be az Európai Ejtőernyős Unió elnökségét, amelynek 11 tagországban körülbelül 50 ezer tagja van.

Ejtőernyősjelvények a legújabb korból

A szeptember 30-ig látható gyűjtemény hat nagy méretű tablón mutatja be a hazai katonai ejtőernyőzés legjelentősebb alakjait és eseményei, a civilek számára is érthető nyelvezettel. Megemlékeznek többek között Bertalan Árpádról, az első magyar ejtőernyős alakulat megszervezőjéről, a csapatnem honi megteremtőjéről. A tablók mellett hat egész alakos bábun mutatnak be ejtőernyősruhákat különféle korszakokból, de a kisebb tárgyi emlékeknek is külön szekciót szenteltek a szervezők.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.