2019. február 19., kedd
Zsuzsanna

Egyéb Szolnok

Százéves a magyar ejtőernyőzés

Ugyan Szolnokon a sportág szerelmeseit a 42. nemzetközi katonai ejtőernyős-világbajnokság köti le, de aki egy kis történelemre és érdekességre vágyik, bátran látogasson el a RepTárba, a „100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés” című vándorkiállításra.

A tárlat a Honvédelmi Minisztérium támogatásával, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum irányításával jött létre, a Magyar Ejtőernyős Szövetség és a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége kezdeményezésére. A megnyitón Sáfár Albert dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnem főnöke kiemelte: a kiállítás az ejtőernyőzés és az ahhoz kapcsolódó szakmai kultúrák – mint például a mélységi felderítés – előzményeibe enged bepillantást és összefoglalja ezek jelenét is.


Hagyományőrző katonák is színesítették a megnyitót

Boldizsár Gábor ezredes, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének elnöke hozzátette: ebben az évben a szövetség tölti be az Európai Ejtőernyős Unió elnökségét, amelynek 11 tagországban körülbelül 50 ezer tagja van.

Ejtőernyősjelvények a legújabb korból

A szeptember 30-ig látható gyűjtemény hat nagy méretű tablón mutatja be a hazai katonai ejtőernyőzés legjelentősebb alakjait és eseményei, a civilek számára is érthető nyelvezettel. Megemlékeznek többek között Bertalan Árpádról, az első magyar ejtőernyős alakulat megszervezőjéről, a csapatnem honi megteremtőjéről. A tablók mellett hat egész alakos bábun mutatnak be ejtőernyősruhákat különféle korszakokból, de a kisebb tárgyi emlékeknek is külön szekciót szenteltek a szervezők.

Kapcsolódó Cikkek