EUR: 331,08 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Egyéb Szeged

Székely hősökre emlékeztek

A Csongrád Megyei Kormányhivatal által állított kopjafával bővült a Hargita megyében található nyergestetői zarándokhely. A felavatott mementó a szabadságharc 169 évvel ezelőtti utolsó székelyföldi csatáinak egyikére, a székely honvédők önfeláldozó harcára emlékeztet. Az ünnepség után dr. Juhász Tünde kormánymegbízott a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor előadójaként a mintaértékű Csongrád megyei lengyel–magyar kapcsolatokról beszélt.

Avatóbeszédében dr. Juhász Tünde a székely hősök példáját méltatva úgy fogalmazott: a Kárpát-medencében élő magyarok egységes nemzetet alkottak a múltban, és azt fognak alkotni a jövőben is.


A felavatott mementó a szabadságharc 169 évvel ezelőtti, utolsó székelyföldi csatáinak egyikére, a székely honvédők önfeláldozó harcára emlékeztet

Közös céljainkért meg kell tanulnunk áldozatokat hozni, mint tették elődeink is, ugyanakkor soha meg nem alkuvó magatartással kiállni igazunkért és érdekeinkért. Mert csak ebben az esetben lesz biztos alapokon nyugvó magyar jövő – mondta Juhász Tünde.

A kormánymegbízott a csíkkozmási polgármester, Szántó László, valamint a helyi fúvószenekar jelenlétében mondott köszönetet azoknak a székely és magyar közreműködőknek, barátoknak – köztük a kopjafát faragó Váncsa Jenő csíksomlyói fafaragómesternek –, hogy segítették a kegyelet és hála jelképének csíkországi felállítását.


A szabadegyetemen a Magyar–lengyel kapcsolatok közép-európai kontextusban című panelbeszélgetésen  is részt vett dr. Juhász Tünde. A téma felvezetésében Csongrád megyét mintamegyeként mutatta be, ahol a lengyel–magyar kapcsolatokat az ország egyetlen lengyel konzulátusa, illetve rendkívül aktív tiszteletbeli konzulja, Karol Biernacki menedzseli. Mint elhangzott: bár földrajzilag ez a magyar vidék esik legtávolabb Lengyelországtól, mégis napi szintű az együttműködés, amely nem csak megszámlálhatatlanul sok közös rendezvény, kiállítás, konferencia, kulturális esemény szervezésében ölt testet, hanem tavaly szeptemberben a közigazgatási szintű tapasztalatcsere szintjére is eljutott.

A kormánymegbízott beszámolt arról, hogy Łódź vajdaságban tett múlt őszi látogatásán megismerkedhetett az elektronikus ügyintézés lengyel példájával, amely a miénknél előrehaladottabb. A lengyel hivatali munkatársak viszont a kormányablakok magyar rendszerét és működését tekintették példaértékűnek.

A magyar–lengyel kapcsolatok további erősödésének lehetőségeit kereső felvetésre válaszolva dr. Juhász Tünde elmondta: a lengyel–magyar barátság hagyományának örökítésére kormányzati segítséggel létrehozott Waczław Felczak Alapítvány titkáraként is tevékenykedő Karol Biernacki arról tájékoztatta, hogy a lengyel nyelv egyetemi szintű tanításának bevezetését tervezik a közeljövőben Szegeden. Az előadók egyetértettek abban, hogy a két nemzet közötti bizalom és rokonszerv olyan alap, amelyre a gazdasági együttműködésben is lehet építeni. Ebben dr. Juhász Tünde a mezőgazdaság terén látna kedvező lehetőséget, ahol a lengyel minta követendő lehet Magyarország számára.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.

 • Esőben is jót főztek

  Esőben is jót főztek

  A dél-budai görög katolikusok csapata is főzött az első DunaFok szabadidőparkban tartott lecsófesztiválon.