EUR: 321,99 Ft
CHF: 285,28 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Szeged

Székely hősökre emlékeztek

A Csongrád Megyei Kormányhivatal által állított kopjafával bővült a Hargita megyében található nyergestetői zarándokhely. A felavatott mementó a szabadságharc 169 évvel ezelőtti utolsó székelyföldi csatáinak egyikére, a székely honvédők önfeláldozó harcára emlékeztet. Az ünnepség után dr. Juhász Tünde kormánymegbízott a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor előadójaként a mintaértékű Csongrád megyei lengyel–magyar kapcsolatokról beszélt.

Avatóbeszédében dr. Juhász Tünde a székely hősök példáját méltatva úgy fogalmazott: a Kárpát-medencében élő magyarok egységes nemzetet alkottak a múltban, és azt fognak alkotni a jövőben is.


A felavatott mementó a szabadságharc 169 évvel ezelőtti, utolsó székelyföldi csatáinak egyikére, a székely honvédők önfeláldozó harcára emlékeztet

Közös céljainkért meg kell tanulnunk áldozatokat hozni, mint tették elődeink is, ugyanakkor soha meg nem alkuvó magatartással kiállni igazunkért és érdekeinkért. Mert csak ebben az esetben lesz biztos alapokon nyugvó magyar jövő – mondta Juhász Tünde.

A kormánymegbízott a csíkkozmási polgármester, Szántó László, valamint a helyi fúvószenekar jelenlétében mondott köszönetet azoknak a székely és magyar közreműködőknek, barátoknak – köztük a kopjafát faragó Váncsa Jenő csíksomlyói fafaragómesternek –, hogy segítették a kegyelet és hála jelképének csíkországi felállítását.


A szabadegyetemen a Magyar–lengyel kapcsolatok közép-európai kontextusban című panelbeszélgetésen  is részt vett dr. Juhász Tünde. A téma felvezetésében Csongrád megyét mintamegyeként mutatta be, ahol a lengyel–magyar kapcsolatokat az ország egyetlen lengyel konzulátusa, illetve rendkívül aktív tiszteletbeli konzulja, Karol Biernacki menedzseli. Mint elhangzott: bár földrajzilag ez a magyar vidék esik legtávolabb Lengyelországtól, mégis napi szintű az együttműködés, amely nem csak megszámlálhatatlanul sok közös rendezvény, kiállítás, konferencia, kulturális esemény szervezésében ölt testet, hanem tavaly szeptemberben a közigazgatási szintű tapasztalatcsere szintjére is eljutott.

A kormánymegbízott beszámolt arról, hogy Łódź vajdaságban tett múlt őszi látogatásán megismerkedhetett az elektronikus ügyintézés lengyel példájával, amely a miénknél előrehaladottabb. A lengyel hivatali munkatársak viszont a kormányablakok magyar rendszerét és működését tekintették példaértékűnek.

A magyar–lengyel kapcsolatok további erősödésének lehetőségeit kereső felvetésre válaszolva dr. Juhász Tünde elmondta: a lengyel–magyar barátság hagyományának örökítésére kormányzati segítséggel létrehozott Waczław Felczak Alapítvány titkáraként is tevékenykedő Karol Biernacki arról tájékoztatta, hogy a lengyel nyelv egyetemi szintű tanításának bevezetését tervezik a közeljövőben Szegeden. Az előadók egyetértettek abban, hogy a két nemzet közötti bizalom és rokonszerv olyan alap, amelyre a gazdasági együttműködésben is lehet építeni. Ebben dr. Juhász Tünde a mezőgazdaság terén látna kedvező lehetőséget, ahol a lengyel minta követendő lehet Magyarország számára.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.