2018. december 18., kedd
Auguszta

Egyéb Debrecen

Szenzáció! A bajor csoda Debrecenbe költözik

Több mint egy hete járta be az országot a szenzációs hír, hogy Debrecenben épít gyárat a BMW, ahol azonnal több mint ezer új munkahely jön létre. A beruházás értéke meghaladja az egymilliárd eurót. Ez a bejelentés átírja Debrecen jövőjét – nyilatkozta Papp László polgármester.

A gyár Kismacs és Nagymacs mellett épül fel. Az új ipari park infrastruktúráját a város alakítja ki 44 milliárd forint hitelből, amihez az állam garanciát vállalt. Amint kész lesz az infrastruktúra, a város beruházását megtéríti a BMW. A 400 hektáros területen a legmodernebb autóipari gyártási technológiákkal egy gyártósoron állítanak elő hagyományos és elektromos meghajtású autókat. A gyár kapacitása évente 150 ezer autó gyártására elegendő. A céggel 14 hónapja tárgyalnak, a BMW több európai várost is megvizsgált lehetséges helyszínként, végül Debrecen mellett döntött. A gyár helyszínének kinézett terület a jövő év második felére kerül a BMW tulajdonába, és jövőre már megkezdik a munkaerő toborzását. Országosan egyedülálló, hogy az Új Főnix Terv gazdaságfejlesztési programjának köszönhetően az elmúlt években ötezer új munkahelyet teremtettek, illetve jelentettek be Debrecenben. Ez most hatezer fölé emelkedik.


A 33-as főút melletti mezőgazdasági területen és környékén épít gyárat a BMW Group, a beruházás értéke meghaladja majd az egymilliárd eurót
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Városunk ideális helyszín a BMW Group gyártókapacitásának bővítésére. Elsősorban kiváló infrastruktúrájának, megfelelő logisztikai kapcsolatainak, valamint a meglévő beszállítói hálózat elhelyezkedésének köszönhetően esett a választás erre a területre. A környék szakképzett munkaereje szintén jelentős előny volt a választás során. Az újonnan létesülő gyár dolgozói mellett számos egyéb munkahely jön majd létre a beszállítók és egyéb szolgáltatók körében, mind a gyár területén, mind pedig Debrecen város vonzáskörzetében.

A BMW Group 2004 óta van jelen Magyarországon saját képviseleti irodával. A vállalat hosszú évek óta ápol kiváló kapcsolatot azzal a magyar beszállítói körrel, amelytől tavaly 1,4 milliárd euró értékben szerzett be különböző alkatrészeket és rendelt szolgáltatásokat.


– Az elmúlt négy évben sem panaszkodhattunk a befektetői érdeklődésekre, de ezzel megkoronáztuk ennek a négy évnek a gazdasági törekvéseit. Ez a beruházás Debrecen minden szektorát meg fogja mozgatni, a gazdaság különböző területeitől kezdve a kultúra és egyéb területeket is érintve egy általános fellendülés várható a következő években. Minden debreceninek éreznie kell majd ezeknek a gazdaságfejlesztési döntéseknek a jótékony hatását – fogalmazott Papp László polgármester.

Azok a stratégiai döntések, amelyek a debreceni gazdaság erősítése, fejlesztése érdekében születtek – így különösen a repülőtér fejlesztése, 2016-ban a müncheni menetrend szerinti járat elindítása, a nemzetközi iskola építése, az ipari fejlesztések, a gazdaságfejlesztés szervezeti hátterének, az EDC-nek a megalapítása, a nemzetközi üzleti élet elismerése a Financial Times díjával – mind-mind építőkövei voltak a BMW-vel történő együttműködésnek. – A BMW és Debrecen kapcsolata átírja a városunk jövőjével összefüggésben eddig megfogalmazott elképzeléseket. Lehetővé teszi számunkra, hogy mindazt, amit 2050-ig terveztünk megvalósítani, már 2030-ra elérjük – tette hozzá Papp László.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.