EUR: 333,42 Ft
CHF: 303,57 Ft
2019. szeptember 18., szerda
Diána

Egyéb Debrecen

Szenzáció! A bajor csoda Debrecenbe költözik

Több mint egy hete járta be az országot a szenzációs hír, hogy Debrecenben épít gyárat a BMW, ahol azonnal több mint ezer új munkahely jön létre. A beruházás értéke meghaladja az egymilliárd eurót. Ez a bejelentés átírja Debrecen jövőjét – nyilatkozta Papp László polgármester.

A gyár Kismacs és Nagymacs mellett épül fel. Az új ipari park infrastruktúráját a város alakítja ki 44 milliárd forint hitelből, amihez az állam garanciát vállalt. Amint kész lesz az infrastruktúra, a város beruházását megtéríti a BMW. A 400 hektáros területen a legmodernebb autóipari gyártási technológiákkal egy gyártósoron állítanak elő hagyományos és elektromos meghajtású autókat. A gyár kapacitása évente 150 ezer autó gyártására elegendő. A céggel 14 hónapja tárgyalnak, a BMW több európai várost is megvizsgált lehetséges helyszínként, végül Debrecen mellett döntött. A gyár helyszínének kinézett terület a jövő év második felére kerül a BMW tulajdonába, és jövőre már megkezdik a munkaerő toborzását. Országosan egyedülálló, hogy az Új Főnix Terv gazdaságfejlesztési programjának köszönhetően az elmúlt években ötezer új munkahelyet teremtettek, illetve jelentettek be Debrecenben. Ez most hatezer fölé emelkedik.


A 33-as főút melletti mezőgazdasági területen és környékén épít gyárat a BMW Group, a beruházás értéke meghaladja majd az egymilliárd eurót
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Városunk ideális helyszín a BMW Group gyártókapacitásának bővítésére. Elsősorban kiváló infrastruktúrájának, megfelelő logisztikai kapcsolatainak, valamint a meglévő beszállítói hálózat elhelyezkedésének köszönhetően esett a választás erre a területre. A környék szakképzett munkaereje szintén jelentős előny volt a választás során. Az újonnan létesülő gyár dolgozói mellett számos egyéb munkahely jön majd létre a beszállítók és egyéb szolgáltatók körében, mind a gyár területén, mind pedig Debrecen város vonzáskörzetében.

A BMW Group 2004 óta van jelen Magyarországon saját képviseleti irodával. A vállalat hosszú évek óta ápol kiváló kapcsolatot azzal a magyar beszállítói körrel, amelytől tavaly 1,4 milliárd euró értékben szerzett be különböző alkatrészeket és rendelt szolgáltatásokat.


– Az elmúlt négy évben sem panaszkodhattunk a befektetői érdeklődésekre, de ezzel megkoronáztuk ennek a négy évnek a gazdasági törekvéseit. Ez a beruházás Debrecen minden szektorát meg fogja mozgatni, a gazdaság különböző területeitől kezdve a kultúra és egyéb területeket is érintve egy általános fellendülés várható a következő években. Minden debreceninek éreznie kell majd ezeknek a gazdaságfejlesztési döntéseknek a jótékony hatását – fogalmazott Papp László polgármester.

Azok a stratégiai döntések, amelyek a debreceni gazdaság erősítése, fejlesztése érdekében születtek – így különösen a repülőtér fejlesztése, 2016-ban a müncheni menetrend szerinti járat elindítása, a nemzetközi iskola építése, az ipari fejlesztések, a gazdaságfejlesztés szervezeti hátterének, az EDC-nek a megalapítása, a nemzetközi üzleti élet elismerése a Financial Times díjával – mind-mind építőkövei voltak a BMW-vel történő együttműködésnek. – A BMW és Debrecen kapcsolata átírja a városunk jövőjével összefüggésben eddig megfogalmazott elképzeléseket. Lehetővé teszi számunkra, hogy mindazt, amit 2050-ig terveztünk megvalósítani, már 2030-ra elérjük – tette hozzá Papp László.

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.