2019. február 17., vasárnap
Donát

Egyéb Pécs

„Szerelemből” ment madarakat egy baranyai család

Egyedülállónak számít, amit a fiatal Trefeli Alexandra és családja szabadidejében csinál. Egy családi ház udvarán létrehoztak egy olyan madárállomást, ahol egyszerre húsz tollas is lábadozhat. És ahogy mondják: szerelemből teszik. 

Ezek a fülesbaglyok három különböző helyről érkeztek, de szemmel láthatóan élvezik egymás társaságát a madárállomáson

A kis pelyhes kuvik kiesett a fészkéből és a fülesbaglyok is pár hetes korukban maradtak anya nélkül. De érkezett már áramütést elszenvedő vörös vércse és autós gázolást túlélt tollas is.


Szerencsére a novemberben megnyílt szigetvári madármentő állomás híre gyorsan elterjedt a környéken. Ott ugyanis tárt karokkal várják az állatokat.

A roppant rémisztő fülesbagoly-fiókát június óta nevelgetik. Szépen eszik, gyorsan gyarapodik, hamarosan a rágcsálók réme lehet

– Családi körülmények között működik a madármentő állomásunk, amit úgy kell elképzelni, hogy a házunk udvarán vannak a ketrecek, amelyekben a lehető legjobb körülmények között tudjuk ápolni a sérült madarakat – mondja Trefeli Alexandra.


Alexandra édesanyjával és testvérével vállalta az állatok gondozását. Állandó jelleggel három fehér és egy fekete gólyájuk van.

Áramütés gyanújával érkezett az állomásra májusban, bal szárnyát lógatta néhány napig. Egy hónapos ápolást követően gyűrűvel a lábán szabadon engedték

– A legtöbb madarat annyi ideig tartjuk ketrecben, amíg szabadon nem tudjuk őket engedni, így szinte folyamatosan cserélődnek itt az állatok – teszi hozzá Alexandra.

Trefeli Alexandra szerelemből állt be madarat menteni

A család annak ellenére, hogy teljesen önkéntes alapon vállalta a madarak gondozását,  két oldalról is „biztosítva” van. A Magyar Madártani Egyesület és a Duna-Dráva Nemzeti Park is támogatja őket, valamint állatorvosi segítséget is kapnak.

Szögesdrótba gabalyodva találtak rá, szárnysérüléssel került a madármentő állomásra

– Sokan segítenek, van olyan, aki egy-egy halat hoz be hozzánk a madaraknak, de kaptunk már eledelt is. Valaki pedig az adója 1 százalékával járul hozzá a mindennapjainkhoz – meséli Alexandra.

Mi a teendő, ha mi találunk madarat?

Vannak olyan madárfajok, amiket nem kell menteni, elég ha egy közeli fára, bokorra feltesszük őket. Ezek a baglyok és a feketerigók. Abban az esetben, ha rózsaszínű, apró madarat találunk, amiről azt sem tudjuk megmondani, mi lehet, dobozba téve egy mentőállomásra kell szállítani.

Kuvikot is mentettek

Kapcsolódó Cikkek