EUR: 325,17 Ft
CHF: 295,02 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Belföld

“Tükröt tartottak nekem a börtönben”

Kecskés Orsolya a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben tölti ötéves büntetését. 2015 óta ül csalás miatt, de érdeklődésének és jó magaviseletének köszönhetően fellép a budapesti József Attila Színházban. Angustias szerepét játssza a Bernarda Alba háza című drámában, amelyet a III. Országos Börtönszínházi Találkozón mutatnak be. Orsolyával a bemutató előtti napon, a főpróba szünetében beszélgettünk. 

Mivel érdemelte ki ezt a lehetőséget?


– Pálhalma már két éve is részt vett a selejtezőn, de én csak akkor érkeztem az intézetbe, nagyon kevés idő lett volna a felkészülésre, ezért nem tudtak beválogatni a csapatba. Jó volt a magaviseletem, és azóta járok a színjátszó csoportba is, amikor pedig jött a lehetőség, azonnal jelentkeztem.

Ebben a darabban egy nő, Bernarda Alba a gyász miatt nyolc évre a saját házába zárja az édesanyját és öt lányát. Tudott hasznosítani valamit a börtönbeli tapasztalataiból?


Orsolyának terápia a színjátszás
Fotó: Cser Dániel

– Persze, mi igazán át tudjuk érezni, milyen, amikor bezárva vagyunk. Az, hogy már három éve így élem az életem, előrevitte a színdarabot. De a közösségünkre is nagy hatással volt, hiszen összekovácsolt minket. Az, hogy pár hónapja együtt dolgozunk, barátokká tett minket, nőtt bennünk a megértés egymás iránt, könnyebben olvasunk egymás gesztusaiból, akár egy szokásos mosoly hiányából is leszűrjük, hogy valakinek rossz napja van. 

A szakmabeliek szerint a színjátszás fejleszti az önismeretet és az érzelmi intelligenciát. Észrevett ilyesmit önmagán?

– Soha nem gondoltam volna magamról, hogy egyszer képes leszek kiállni mások elé szerepelni lámpaláz nélkül, pláne nem egy igazi színházban. Alapvetően zárkózott személyiség vagyok, szerintem a családom is borzasztóan meg lesz lepve egy ilyen szintű megnyílás láttán.

Szerette a színházat, mielőtt börtönbe került?

– Nagyon szerettem színházba járni, de ezt a darabot nem ismertem. Amikor a felkészítő tanár hozta a szövegkönyvet, még nem akartam részt venni benne. Úgy éreztem, elég dráma van az életünkben, hiszen folyamatosan azt éljük meg a benti élettel és a családunkkal kapcsolatban is, azt gondoltam, hogy valami vidámabbal sokkal nyerőbbek lettünk volna. De megváltozott a véleményem, mert ebben a darabban megjelenik sok aktuális társadalmi kérdés, az idősek gondjai, a bezártság, a gyermekeit egyedül nevelő nők problémái. Angustias karakterét választottam, akit a pénzéért akart elvenni egy férfi. Magam is átéltem, hogy a pénzemért szeretnek, és azt hiszem, ez a szerep segített feldolgozni ezt a törést. Most már teljesen másképp nézek arra a kapcsolatra.

Lehet azt mondani, hogy a börtönévek jót hoztak az életébe?

– Igen, most már tudom, hogy mi miatt kellett börtönbe kerülnöm. Nekem vannak szép emlékeim, jó élményeim. A rosszabb napjaimon magamba zuhanok, de ez egy elviselhető hely, ha azzá tesszük önmagunknak. Bent sokszor kénytelenek vagyunk elengedni sok tipikus hibát, a hisztit, az önzést, és ettől könnyebb az élet. Nehéz család nélkül kibírni, de azt kell felfogni, hogy nekik kint sokkal nehezebb, hiszen élnek egy megszokott világban, amelyben valaki már nincs jelen. A fiam a szalagavatóján nem tudott velem keringőzni, mert nem kaptam eltávozást. Nehéz volt feldolgozni, de nekik sokkal nagyobb munka megbirkózni ezekkel a helyzetekkel.

Haragudott a sorsra, amiért ilyen helyzetbe került?

– Nem, saját magamra haragudtam. Két évem van még, és most már azt mondom, hogy kevés van hátra, 2020 októberétől enyém a világ. Minden napomat átszövi a tervezgetés, és mivel a lábbilincs miatt először otthon fogok tölteni tíz hónapot, az csak a gyerekeimé lesz. Utána olyan munkát szeretnék, amelyben jól érzem magam, bent vendéglátóipari és szociális gondozói végzettséget is szereztem. Korábban az államigazgatásban dolgoztam, de oda nem térhetek vissza, mert eltiltottak. A színjátszást is bent hagyom a börtönben, de az biztos, hogy másképp fogok erre a szakmára tekinteni. A fiam vízvezeték-szerelőnek tanul, mert én elleneztem, hogy színi pályára lépjen. Most már ezt is másképp látom. Ha belegondolok abba, hogy a gyerekeim hogyan fogják feldolgozni azt az öt évet, amit én bent töltöttem – talán egyszer nekik is segítség lesz egy színjátszó kör.

Ez a tükör elég éles képet mutat.

– Igen, tükröt tartott elém az élet. Bent mindennap kapok olyasmit, amitől a bekerülésem előtt elzárkóztam. Korábban úgy gondoltam, hogy apa nélkül is remekül el lehet igazgatni egy családot, nagyon jól lehet gyereket nevelni,  egyszerre apai és anyai szerepet is tudok játszani. De most már látom, hogy egy boldog, teljes családban anya és apa is van, az ő szövetségük és együttműködésük elengedhetetlen. Ezzel a gyerekeim az első beszélőn szembesítettek, amikor azt mondták, hogy ugyan kibírják, hogy börtönbe kerültem, de legalább apa lenne velük kint. Bent a döntéseink következményeivel való szembesülést sem lehet elkerülni.

A börtönszínház egy sajátos művészeti forma, amelynek segítségével az elítéltek újragondolhatják döntéseik rövid és hosszú távú következményeit, az átélt élmények pedig tovább növelik a társadalomba való visszailleszkedésük esélyét. Minden hazai börtönben működik irodalmi és színjátszószakkör, amely a drámapedagógia eszközeit felhasználva a szabadidő hasznos eltöltése mellett a fogvatartottak ön- és emberismeretét, érzelmi intelligenciáját is erősíti.

Kapcsolódó Cikkek