EUR: 323,31 Ft
CHF: 286,20 Ft
2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Egyéb Érd

Szüreti mulatság lesz Érden

Nem újdonság, hogy a szőlőtermés tiszteletére vidám felvonulást tartanak Magyarország egyes területein, ezzel köszöntve az újbor „születését”, ünnepelve a jól elvégzett munka sikerét. Érden ezt a szokást a kétezres évek elején elevenítették fel, azóta minden esztendőben mulatságot rendeznek az ófalusi Mély utcában, ahol színpadot is felállítanak a sokféle színes programhoz. A szeptember nyolcadikán kezdődő eseménysorozat részleteiről Ba Norbert szervező tájékoztatta a Lokál Extra munkatársát.

Sokféle feladatot kell megoldani, például azt, hogy az érdeklődők a köztudottan nagy területen fekvő Érd minden részéről könnyen el tudjanak jutni a rendezvény helyszínére, majd onnan haza. A megoldás a városnéző kisvonat lesz, megoldva ezzel nemcsak a parkolás okozta gondokat, hanem a bor kóstolására is lehetőséget teremtve. Az első járat délelőtt tíz órakor indul a városközpontból, a Kálvin térről, és természetesen visszafelé is közlekedik, folyamatosan, este 21 óráig.


A fotókat a tavalyi rendezvényen készítette Boros Sándor

A programok a pincesoron tíz órakor kezdődnek. Különféle tanyasi állatok, sőt a hírek szerint hüllők is bemutatkoznak a Martonosi Pince melletti állatsimogatóban. A Csicsics Pince mellett szüreti kézművesudvar kínál látványos és tartalmas kikapcsolódást kicsiknek, nagyoknak egyaránt – tapasztalt kézművesek várják az érdeklődőket, és kezük alatt a látogatók közreműködésével nemcsak megelevenednek a szüreti népi hagyományok, hanem hazavihető emléktárgyak is készülhetnek. Népi játszóudvart is kialakítanak, ahol nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is „játszhatnak”, mivel többek között kosaras körhinta, gólyalábazás és hordólovaglás szerepel a kínálatban.

Eközben a színpadon zajlanak a programok; a kicsik között népszerű Muzsikás Péter ad koncertet fél tizenegytől, utána Mollini bűvész következik, majd fél egytől a tánccsoportok veszik át a területet. A hagyományos lovas kocsis felvonulás 13 órakor indul – ezen a fiatalok népviseletbe öltözve, feldíszített szekéren és lóháton, zenével és hangos nótaszóval hívogatják a lakosságot. Amikor a vidám toborzást követően visszatérnek Ófalu központjába, kezdetét veszi a szüreti mulatság. Megszentelik a szőlőtermést, áldást mondanak, a lányok szőlőtaposása és a mustkóstolás után pedig színpadi produkciókkal folytatódik az eseménysor. Egyebek mellett kihirdetik a Szüret Szépe-választás eredményét, ugyanis egész nap lehetőségük nyílik a hölgyeknek arra, hogy egy a rendezvényen készült fotóval benevezzenek és szavazatokat gyűjtsenek, negyed kilenckor pedig színpadra lép a nemzetközi hírű Bohemian Betyars együttes.


Az egész napos programon a gazdák nyitott pincékkel várják a látogatókat, és utcai árusok is lesznek, akik a rendezvény jellegéhez illő portékákkal, ételekkel és italokkal készülnek az eseményre. A szüreti mulatságot este fél tízkor retró stílusú utcabál zárja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.