EUR: 323,45 Ft
CHF: 287,44 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Székesfehérvár

Tánclépésekkel az egyetemes táncművészet értékeiért

Már dolgoztak, sőt bemutatót is tartottak, de hivatalosan csak augusztus elseje óta működik Fejér megye székhelyén a Székesfehérvári Balett Színház. Ebből az alkalomból Cser Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Egervári Attila igazgató beszélt (közel)múltról, jelenről és jövőről.

Cser Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, és Egerházi Attila igazgató tájékoztatták a sajtó nagy számban jelenlévő képviselőit Fotó: ÖKK – Molnár Artúr

Az első évad előtt a társulat egyik játszóhelyén, a Művészetek Házában beszéltek a tervekről és realitásokról. A balettszínház korábban nem létező, új és markáns művészettel gyarapítja a várost és reprezentálja a magyar és az egyetemes táncművészet értékeit a megyeszékhelyen.


– Magyarországon 40 év után alapított a város intézményes keretek között működő balett-társulatot. A Győri Balett 1979-es indulása és 1991-től kezdődő új korszaka, a Szegedi Kortárs Balett 2000-es önállóvá válása óta nem „született” hasonló kortársbalett-együttes – mondta Egerházi Attila igazgató, aki Csehországot hagyta ott a hazatérés, a honi alkotás lehetőségéért.

Az új intézmény 13 táncművésszel kezdi meg munkáját, hozzájuk csatlakozik 9 frissen végzett gyakornok. A tizenhárom balettművész közül 6 spanyol, egy olasz, egy francia, egy szlovák, egy brazil és 3 magyar táncos beszéli majd a mindannyiuk számára jól érthető tánc egyetemes nyelvét. A balettszínház repertoárjában a cselekményes, nagy balettek mellett – novemberben az első ilyen a Diótörő lesz – egyfelvonásos táncokat láthat a közönség. A nyitány októberben a Művészetek Házában a Circus Maximus lesz, míg a Vörösmarty Színházban a Bolero ígér izgalmas estét. De terveznek interaktív előadásokat (már volt egy ilyen), mert szeretnének beavató színház lenni, a művészek, a színház vezetői szívesen találkoznak a nézőkkel.


Cser Palkovics András polgármester elmondta: reméli, Székesfehérvár rövidesen nem csupán a sport, hanem a művészetek városa is lesz. Egerházi Attila elképzelései hamar nyitott fülekre találtak, így gyarapodhatott új intézménnyel a város. Az Alba Regia szimfonikus zenekar és a táncszínház közös költségvetését a Diótörő-előadásra rövidesen jóváhagyják, tudtuk meg a város első emberétől.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.