EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 17., szombat
Gergő, Hortenzia

Egyéb

Tegyük el a napfény illatát!

A paradicsom zamatát – amit sokan csak a napfény illatának neveznek – többféleképpen lehet üvegbe zárni, hogy a hűvösebb időben is egy kis nyarat varázsoljunk a konyhába.

Profimedia, Alamy

Ketchup házilag


Hozzávalók: 3 kg lucullus paradicsom, 1 kg paprika, 2 közepes db hegyes erős paprika, 4 gerezd fokhagyma, 2 dl olívaolaj, 3,5 dl fehérborecet, 4 db babérlevél, 15 dkg cukor, 10 dkg só, 1 ek. fekete bors.

Elkészítés: a paradicsomot és a paprikát megmossuk, utóbbinak kivágjuk a magházát is, és nagyobb darabokra vágjuk. Egy nagyméretű fazékba öntjük a feldarabolt paradicsomot és paprikát, majd az egészre ráöntjük az összes többi hozzávalót. A fokhagymát nem szükséges aprítani. Közepesnél kicsit alacsonyabb lángon nekilátunk a főzésnek: a keverék rengeteg vizet fog ereszteni, nem kell megijedni, idővel ennek nagy része elpárolog, és sűrű masszát fogunk kapni. Három óráig kell főzni, a folyamat vége felé érdemes kóstolni, ekkor az ízek már nagyjából kezdenek összeérni, és kiderülhet, hogy egyéni ízlés szerint tennénk-e még hozzá cukrot, netán ecetet.
Nagyobb lyukú tésztaszűrőn engedjük át egy másik edénybe a ketchupot, alaposan nyomkodjuk ki a hozzávalókat.
Ezután még egyszer, alacsony lángon átfőzzük a masszát, ekkor még több nedvesség távozik belőle, és egészen sűrűvé kezd válni. Szedjük üvegekbe, száraz dunszttal zárjuk le.


 

Profimedia, Alamy

Aszalt paradicsom olajban

Hozzávalók: 1 kg piros koktélparadicsom vagy apró lucullus, 3 dl extra szűz olívaolaj, 2-3 ág friss kakukkfű, 2-3 ág friss rozmaring, 3 gerezd fokhagyma.

Elkészítés: a paradicsomokat félbevágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Közepesen meleg sütőbe tesszük, majd kb. 20 perc múlva takaréklángon (kb. 100 fokon) további 3-4 órát szárítjuk. Az a lényeg, hogy ne legyen bennük nedvesség. Ha kihűlt, üvegbe tesszük, leöntjük annyi olajjal, hogy ellepje. Beletesszük a fűszereket, és lezárjuk. Betesszük a hűtőbe vagy hűvös helyre, és kb. 2 hét múlva már lehet használni. Ha kiveszünk belőle, mindig ügyelni kell arra, hogy az olaj ellepje

Profimedia, Alamy

 

Sűrített paradicsomlé

Hozzávalók: 5 kg paradicsom, 1 késhegynyi nátrium-benzoát (üvegenként a celofán tetejére).

Elkészítés: jól kimossuk az üvegeket és a kupakokat, majd kifőzzük 10 percig. Tiszta konyharuhán lefelé fordítva szárítjuk. A paradicsomokat jól megmossuk, az esetleges hibákat kivágjuk belőlük. Négybe vágjuk, és feltesszük főni, majd paradicsompasszírozón áttörjük. A tiszta levet lassú tűzön kevergetés mellett sűrítjük. Forrón üvegekbe szedjük. Mindegyik üveg tetejére vízbe mártott celofánt teszünk (vizes felével lefelé), majd a tetejére szórjuk a nátrium-benzoátot. A kupakokkal jó erősen lezárjuk, és pokrócba bugyoláljuk 1-2 napra. Hűvös helyre tesszük.

Kapcsolódó Cikkek

  • Rossz a menetrend!

    Rossz a menetrend!

    Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

  • Márton-napi vigadalom

    Márton-napi vigadalom

    Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

  • Még tizennégy fellépő

    Még tizennégy fellépő

    Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.