EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 17., szombat
Jácint

Külföld

Tengeri hínárral etetik a tejelő teheneket

Tengeri hínárral gazdagított takarmányt adnak a tejelő teheneknek a davisi Kaliforniai Egyetem kutatói egy tanulmány keretében, hogy csökkentsék az állatok metánkibocsátását.

Egy idén tavasszal készített tanulmány során több mint 30 százalékkal sikerült csökkenteni egy tucatnyi Holstein-fríz tehén metánkibocsátását – az állatok böfögéskor, szellentéskor és az ürülékük révén juttatják a légkörbe az üvegházhatású gázt -, azáltal, hogy kis mennyiségű tengeri hínárt adtak az élelmükhöz. A tengeri alga sós ízét melasszal fedték el.


“Teljesen megdöbbentettek az eredmények” – mondta a tanulmányt vezető Ermias Kebreab, az egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy nem számított ilyen drasztikus változásra mindössze egy kis mennyiségű hínártól.

Kebreab és kollégái októbertől húsmarhákon kezdik tesztelni a hínáros takarmányt egy hathónapos tanulmány keretében.

A szakemberek szerint további vizsgálatokra lesz szükség annak megerősítéséhez, hogy a módszer valóban biztonságos és hatékony. Hozzátették, hogy az algatermesztőknek növelniük kell majd a termelést, hogy kedvező ajánlattal tudjanak szolgálni a gazdálkodóknak.

A tehenészetek és egyéb állattartó gazdaságok jelentik világszerte a metánkibocsátás egyik fő forrását. A metán üvegházhatású gáz, amely sokkal erőteljesebben károsítja az éghajlatot, mint a szén-dioxid.

Világszerte folynak a kutatások, hogy miként lehetne csökkenteni a szarvasmarhák metánkibocsátását a táplálékuk módosításával. A takarmányuk fokhagymával, oregánóval, fahéjjal és curryvel való vegyítése eddig vegyes eredményeket hozott.

Amennyiben a tengeri hínár sikeresnek bizonyul, segítheti a kaliforniai tehenészeteket abban, hogy eleget téve az állattartó gazdaságokra vonatkozó állami előírásoknak a 2013-as szinthez képest 40 százalékkal csökkentsék a metánkibocsátásukat 2030-ig.

Kapcsolódó Cikkek