2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Egyéb Pécs

Tengert találtak a Mecsekben a pécsi kutatók

Olyan réteget találtak a Mecsekben pécsi kutatók, amelyet eddig még senki nem vizsgált. A Pécshez közeli Pécsváradon egy egyhektáros területen kerestek ősmaradványokat, és rá is bukkantak egy olyan lelőhelyre, amely 160 millió évvel ezelőtt jöhetett létre, a tenger fenekén. 

 A Kelet-Mecsek eddigi legnagyobb ammonitesztartalmú területét sikerült megtalálniuk a pécsi kutatóknak. A csiga formájú ősmaradvány most a földben van, egykoron egy másfél kilométer mélységű tenger fenekén lehetett.

A pécsi és osztrák kutatók hallgatókkal közösen kezdték átfésülni az 1 hektáros területet a Mecsekben


 

„Találtunk egy réteget, amely egykor 1,5 kilométer mélységben volt, most pedig a Mecsek felszíne.”

– Négy napja kezdtünk el ezen az egyhektáros területen dolgozni, és azonnal rendkívül gazdag lelőhelyekre bukkantunk, amelyek tele vannak ammonitesszel – mondta Bujtor László, a PTE Földtani és Meteorológiai Tanszék tudományos munkatársa, a mostani kutatás vezetője.

A csapatot Bujtor László vezette

A dínók kihalása előtti korból származó ősmaradványok

Ezek az ősmaradványok még a dinoszauruszok korában, a jura korban alakulhattak ki, amikor itt még tenger volt. Erre ebből a korból, ekkora felületen még nem sikerült bizonyítékot találni.

A Mecsek „útját” szeretnék megismerni a kutatók, amelyet az elmúlt 150 millió évben megtett.

– Ebben a négy napban az egyik legnagyobb felfedezésünk az volt, hogy találtunk egy tengerfelszínt, amely 160 millió évvel ezelőtt a tenger aljazata volt mintegy 1,5 kilométer mélyen, most pedig a Mecsek felszíne – tette hozzá Bujtor László.

Eddig ezt a felszínt, ami 160 millió éves, még senki nem vizsgálta

Az elmúlt 50 évben nem kutattak ilyen részletességgel. 

Most a pécsi kutatók hallgatókkal és osztrák munkatársaikkal közösen végeztek feltárásokat. Ilyen részletességű adatgyűjtésre az elmúlt 50 évben nem volt példa a Mecsekben. A pécsi kutatók most a legmodernebb technikákkal tudják átvizsgálni a Pécsvárad közelében található egyhektáros területet.

Ammoniteszek, amik most a Mecsekből kerültek elő, de korábban a tenger fenekén fekhettek

 

– Ha egy olyan réteget sikerült megcsípni, amilyet eddig nem, akkor ez teljesen új lehetőségeket nyithat meg akár a bányászatban is. Ezek a kutatások mindig az előszobái annak, hogy egy adott területet megvizsgálva új ásványi anyagokra bukkanjunk – mondta Gábriel Róbert. A Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese hozzátette: ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy holnapután új bányát lehetne nyitni a Mecsekben, de nagyon jó háttéranyagul szolgál ahhoz, hogy mit és merre érdemes keresni.

A kutatást ősszel folytatják, akkor a szakemberek az Alpokban keresnek olyan ősmaradványokat, amelyek akár további és eddig ismeretlen ásványi anyagokra és tudományos eredményekre is utalhatnak a mélyben.

A kutatók munkáját Vogl Ferenc, a terület tulajdonosának nagylelkű engedélye tette lehetővé.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek