2019. augusztus 23., péntek
Bence

Külföld

Tesla-vezér: A cég marad a tőzsdén

Közel három héttel azután, hogy a Tesla elnök-vezérigazgatója cégének tőzsdei kivezetéséről beszéltt, Elon Musk a hétvégén bejelentette, hogy eláll ettől a szándékától.

Először a Tesla részvényeseinek döntő része torpedózta meg a cég vezetőjének elképzelését, majd ugyanígy döntött a Tesla igazgatótanácsa is.


Elon Musk – aki a Tesla 20 százalékának tulajdonosa – az ügy lezárásaként megfogalmazott néhány következtetést. Ezek közül a két legfontosabb az, hogy a részvényesek többsége szerint a cég kivezetése komoly kihívást jelentene és jelentős időt venne igénybe, miközben most minden erőt a Model 3 gyártásának a felgyorsítására kell fordítani. A másik pedig az, hogy több intézményi befektető számára előnyösebb, ha a Tesla tőzsdei cég marad.

Elon Musk augusztus 7-ei Twitter-üzenetében jelentette be először szándékát a Tesla részvényeinek tőzsdei kivezetéséről 420 dolláros kivásárlási árfolyamon. Akkor a Tesla célárát a JPMorgan 198 dollárról 308 dollárra emelte.


Elon Musk múlt héten kedden már konkrétumokat is mondott, és arról beszélt, hogy a szaúdi szuverén vagyonalap (PIF) kész részt venni befektetéssel a cég részvényeinek tőzsdei kivásárlásában.

A következő napokban azonban egyre több kétely merült fel a Musk által jelzett befektetés kapcsán. A Reuters az ügyet jól ismerő források alapján azt közölte, hogy a 230 milliárd dolláros befektetést kezelő szaúdi szuverén vagyonalap inkább a Tesla riválisába, a Lucid Motors cégbe fektetne.

A Musk-terv végrehajthatóságával kapcsolatos egyre több kérdőjel miatt a múlt héten a JPMorgan Chase 308 dollárról 195 dollárra csökkentette a Tesla-részvények célárát.

A JPMorgan a lépést azzal indokolta, hogy nem látja biztosítottnak a cég tőzsdei kivezetéséhez szükséges forrást.

A Tesla árfolyama pénteken a New York-i értéktőzsdén 322,82 dolláron zárt.

Augusztus 7-én, amikor Elon Musk Twitter-üzenetében jelentette be először szándékát a Tesla részvényeinek tőzsdei kivezetéséről, a cég árfolyama 379,57 dollárra ugrott az egy nappal korábbi 341,99 dollárról. Ezután lejtmenet következett, a Tesla-árfolyam mélypontja egy hete pénteken, augusztus 17-én volt, 305,50 dollárral. A következő egy hétben fokozatosan drágult a részvény.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Identitásvesztéssel jár a baloldali pártok “összeborulása”

  Identitásvesztéssel jár a baloldali pártok “összeborulása”

  Identitásvesztéssel jár az eddigi kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) új kormánytöbbség létrehozását célzó “összeborulása” – mondta Szomráky Béla Olaszország-szakértő pénteken az M1 aktuális csatornán.

 • A Nap képe: ArcMás

  A Nap képe: ArcMás

  Gigantikus képek díszítik Moszkva nyugati elővárosában a panellakások falait, ahol graffitiművészek festményei kápráztatják el az embereket.

 • Baktérium pusztítja az elsüllyedt Titanicot

  Baktérium pusztítja az elsüllyedt Titanicot

  Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.