EUR: 322,67 Ft
CHF: 282,51 Ft
2018. október 22., hétfő
Előd

Egyéb Miskolc

Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

A kétezres évek egyetlen olyan miskolci zenekara a Holdviola, amely országosan is ismert és sikeres. Tízéves évfordulójukra készülve kerestük meg Farkas Pétert, a formáció vezetőjét, hogy beszéljen nekünk az indulásról, a sikerekről és az elkövetkezendő időszak terveiről.

– 2006-ban egy avas-déli panellakásban kezdtem zenéket írogatni, éppen sok időm volt, mert egy magánéleti válság közepén jártam. Sok önismereti könyvet olvastam akkoriban, amikor is egyik este a népdalok „beköszöntek” hozzám. Egy nap a testvérem hozott egy CD-gyűjteményt, amelyen adatközlők által előadott népdalok voltak. Elkezdtem hallgatni őket, és akkor jött a felismerés, hogy nekem ehhez közöm van, ezzel dolgoznom kell. Különleges harmónia- és egységérzés fogott el. Innen indult a Holdviola zenei koncepciója – mesélte Farkas Péter, aki hozzávetőleg egy év alatt dolgozta ki az első lemez vázát.


Egy évtizede szórakoztatja közönségét a Holdviola zenekar

Később találkozott Barta Zsófi énekessel, akivel tovább formálódtak a dalok. 2008 szeptemberében megkereste Gál Lajos gitárost és Kiss Balázs basszusgitárost – akikkel korábban az Eső nevű formációban zenélt együtt –, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

– 2008 decemberében a Művészetek Házában tartottuk az első nagyszabású koncertünket, amivel elindult a zenekar a siker útján. A 2009-ben megjelent első, Madárka című lemezünket több kategóriában is jelölték a Fonogram zenei díjra, és meg is szereztük az Év felfedezettje címet. A Bánat utca című dalunkat pedig jelölték az Év dala kategóriában, illetve az albumot az Év lemeze elismerésre. A zenei vonal megszületésével egy színpadi látványterv is kezdett kialakulni a fejünkben. A sors összehozott Maródi Attilával, a Szinvavölgyi Néptáncműhely koreográfusával, és mivel ő is látott fantáziát az együttműködésben, megszülettek az autentikus néptánc és a modern tánc ötvözetét képező koreográfiák, amelyek az első koncerttől kezdve a színpadi látványképünk fontos részei – tette hozzá a zenekar vezetője.


Három gyönyörű hangú énekes hölggyel gazdagodott a formáció tavaly

2017-ben csatlakozott hozzájuk három gyönyörű hangú énekes hölgy, Bognár Lili, Gulyás Sára és László Evelin. A tavaly nyári egyesült államokbeli turnéra már ebben a felállásban utaztak.

– Idén lesz 10 éve annak, hogy a zenekar első nagyobb koncertjével a színre lépett, ezt több módon is szeretnénk megünnepelni. Már év elején egy különleges nagykoncerttel kezdtünk a Talamba ütősegyüttessel a gödöllői Művészetek Házában. Nagy egymásra találás volt ez mindkettőnk számára, egyedi hangzás született, így tovább dolgozunk velük, és az ország több pontján is szeretnénk bemutatni ezt a műsort. Természetesen miskolci és pesti helyszín is lesz, de előtte még egy friss dallal, klippel fogunk jelentkezni, pár héten belül. Év végén pedig megjelentetjük negyedik stúdióalbumunkat, a nyári koncertek után gőzerővel erre készülünk majd. Számunkra decemberben lesz az év csúcspontja, ekkorra tervezzük ünnepi nagykoncertünket – mondta el Farkas Péter.

Kapcsolódó Cikkek