EUR: 321,37 Ft
CHF: 284,70 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Életmód

Tizedével nőttek a bérek egy év alatt

Júniusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos keresete 11,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a májusi 10,9 százalékos emelkedés után – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első fél évben 11,9 százalékkal nőtt az átlagkereset.

A reálkeresetek éves emelkedése júniusban 7,9 százalékos volt a 3,1 százalékos, az első fél évben 9,4 százalékos a 2,3 százalékos inflációval számolva. Júniusban az átlagos bruttó kereset 329 600 forint, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 341 700 forint volt. Az év első felében 324 400 forint, illetve 336 900 forint volt a bruttó átlagkereset.

A júniusi átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 219 200 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 227 700 forintra becsülhető – tette hozzá a KSH.


A vállalkozásoknál 10 százalékkal emelkedett az átlagkereset tavaly júniushoz viszonyítva, a költségvetési szektorban 11,0 százalékos volt az emelkedés a közfoglalkoztatottak nélkül.

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással.


A prémiumok, jutalmak és más egyszeri kifizetések nélkül számolt rendszeres havi bruttó kereset a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 10 százalékkal, 318 ezer forintra emelkedett tavaly június óta. A vállalkozásoknál és a költségvetési szektorban mért rendszeres bruttó kereset 315 ezer, illetve 329 ezer forint volt júniusban.

A KSH adataiból kiderül, hogy a vállalkozásoknál teljes munkaidőben foglalkoztatottak létszáma 98 ezerrel, a közszférában alkalmazottaké 11 ezerrel emelkedett, a közfoglalkoztatottak száma 38 ezerrel, 131 ezerre csökkent egy év alatt.

A legfrissebb kereseti adatokra reagálva a pénzügyminiszter elmondta, hogy mindez a gazdaság javuló teljesítményével magyarázható. Varga Mihály hozzátette, hogy a kereseti egyenlőtlenségek csökkentek, hiszen a növekedés a leginkább elmaradott megyékben meghaladta az átlagot. Az ágazatok közül különösen a közigazgatásban, az építőiparban, az idegenforgalomban és az egészségügyben dolgozók bérének emelkedése jelentős. Utóbbi azért is különösen fontos, mert stabilizálhatja a munkavállalói létszámot, és biztosíthatja az utánpótlást is.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek