2019. február 18., hétfő
Bernadett

Egyéb Eger

Tízezren csatáztak a végvári vitézekkel

A hétvégén újra ágyúdörgéstől volt hangos Eger városa és sűrű lőporfüst lepte be a vár udvarát. Most zajlott ugyanis a XXIII. Végvári Vigasságok, melynek alkalmából közel 250 hagyományőrző elevenítette fel a török kor különleges hangulatú világát. Több mint tízezer vendég utazhatott vissza a régmúltba, hogy találkozhasson Dobó István várkapitánnyal és hős vitézeivel.

Az idei rendezvényen egy jeles évfordulóról is megemlékeztünk: 1968-ban – egész pontosan 50 éve – mutatták be sokunk kedvencét, az Egri csillagok című filmet. A mozik összesen 18 millió(!) jegyet adtak el rá, így minden bizonnyal pályázhatna a legnézettebb magyar film címre. Ez alkalomból Kovács István színművész – a filmbéli Bornemissza Gergely deák – látogatott el a várba. A megnyitó után egy telt házas közönségtalálkozón idézte fel a film forgatásának körülményeit. És ki más adhatta volna le a hagyományos díszlövést 15.52-kor, mint a vár örökös hadnagya! Így mindenki Bornemisszája süthette el aznap a korabeli ágyút az egri várvédők tiszteletére.


A történelmi fesztivál nem véletlenül a Dobó István Vármúzeum leglátogatottabb rendezvénye. Péntektől vasárnapig számos izgalmas program várta a látogatókat: szakmai tárlatvezetésen vehettek részt az érdeklődők, sok érdekességet és műhelytitkot megtudva a kurátoroktól. Régi kézműves mesterségeket vagy akár a bajvívást is ki lehetett próbálni a hétvége folyamán. Interaktív vezetésen mutatták be a hajdani katonák életét a keresztények táborában, de volt kirakodóvásár, pónilovaglás, kisállat-simogató, régi- és világzenei koncertek is. Meg lehetett kóstolni a török módra készített kávét egy oszmán főúr sátrában. De ha nem vigyázott az ember, könnyen martalócok kezére is juthatott!

A legnépszerűbb program idén is kétségtelenül az Ostrom volt, melyre mindkét nap több ezren látogattak ki. A legelső emlékcsatára még 2002-ben, a diadal 450. évfordulóján került sor. Az Egri Históriás Nonprofit Kft. produkcióját 2012 óta rendezik meg minden évben, melyet két alkalommal láthat a közönség. És nem csupán láthat, mert közben mindenki kicsit a részesévé is válik a történetnek. Hiszen ott vagyunk, ahol az a híres eskü zajlott, vagy ahol Szent Mihály napján hatalmas rohammal betört a török és kézitusában kellett visszaszorítani. Ezek az események kelnek ilyenkor életre, és közben mindenki együtt izgul az egri vitézekért, látva a sokszoros túlerőben levő ellenséget.


Kovács István színművész adta le a díszlövést a hős egri várvédők tiszteletére

És közben együtt emlékezünk arra a kétezer emberre, akik 1552-ben megvédték a várat. Hiszen „a falak ereje nem a kőben, hanem a védők lelkében van”.

Kapcsolódó Cikkek