EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Békéscsaba

Tíznapos mennyország

Kothencz János, az ÁGOTA (Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért) Alapítvány alapítója 22 éve minden országos táborban jelen van. Mint mondja, ez nem is lehetne másképp, hiszen ő indította útjára az egészet. Az idei táborról mesélt most a Lokál Extrának.

– Hogyan sikerült az idei rendezvény?


– Fergetegesen sikerült, mondhatjuk így, hiszen a ki mit tud, a szépségverseny, a Toldi-verseny, a csocsó, a habparti, és még sorolhatnánk, mindegyik meg tudott valósulni a tervek szerint. Mindegyik elősegítette a gyerekek felszabadulását. Természetesen ezekbe a programokba ágyazzuk be azokat a mélyebb üzeneteket, amelyek által az önbizalmuk, a belénk vetett bizalmuk erősödik, könnyebben fel tudják dolgozni a saját élettörténetüket, Erre azért van szükség, mert sok fiatal későn, 15-16 évesen kerül szakellátásba, nem pár hónapos korban.

Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója
MTI Fotó: Ujvári Sándor

– Ön személyesen milyen változást lát a gyerekeken az első és utolsó nap között?


– A gyerekek saját történeteik megosztása által nagyon pozitívan hatnak egymásra, össze tudnak kapaszkodni, sorsközösséget alkotnak. Rájönnek, hogy nincsenek egyedül. Rengetegen mondják, hogy miért nem tarthat tovább a tábor.

– A foglalkozások szervezése, a programok általi nevelés a kezdetektől ennyire tudatosan folyt a táborban?

– Már az első rendezvényen is hasonló struktúrában gondolkodtunk 1996-ban Izsákon, de azóta természetesen sokat csiszolódott a rendszer. Olyannyira, hogy a jövő évi, már 23. táborra egy teljesen új struktúrát, új modellek bevezetését tervezzük. Szeretnénk még rugalmasabbá, professzionálisabbá tenni. Ez egy tíznapos mennyország a gyerekeknek, ahol szeretnénk őket felvértezni valamilyen saját magukkal kapcsolatos üzenettel, ami az kell hogy legyen, hogy az érdemeiktől függetlenül elfogadhatók és szerethetők.

– Van átfedés a gyerekek tekintetében a táborokban?

– A gyerekközösségben a fluktuációba nekünk nincs beleszólásunk. Mindig a fenntartókat hívjuk meg, megadjuk az éppen aktuális létszámkeretet, amit az az évi költségvetésünk határoz meg. Annyit szoktunk kérni, hogy ne a szankció eszköze legyen a tábori részvétel, alanyi jogon járhasson mindenkinek.

– Az ön személyes története vezetett tulajdonképpen az alapítvány létrehozásához is. Hogyan indult ez az út?

– Én magam is három hónapos koromban állami gondoskodásba kerültem, egyetemista koromban döntöttem úgy, hogy megalapítom az ÁGOTA Alapítványt. Elvittem kirándulni néhány csemetét, majd az éjszakába nyúló beszélgetés után a tábortűz mellett gyakorlatilag elaludtak körülöttem a gyerekek. Ekkor tudatosult bennem, hogy komolyabban kellene foglalkoznom ezzel a tevékenységgel, ezzel az empátiával, ami bennem van ezek iránt a fiatalok iránt. 1996-ban indultunk, először a nevelőotthonokba vittünk különböző programokat, nyáron pedig meg is rendeztük az első tábort. Mára pedig egy teljesen professzionális, terapeutikus tábort sikerült ebből az elsőből kialakítani, amire bátran büszke lehet mindenki.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.