EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Belföld

Több mint 150 milliárd forintot fordítanak kórházak felújítására és fejlesztésére

Körülbelül 167 milliárd forintot biztosít a kórházak fejlesztésére a jelenleg futó huszonegy hazai és európai uniós pályázat – közölte Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója a Jósa András Oktatókórház parkolóházának átadásán kedden Nyíregyházán.

Mint mondta, a 2009-ben indult Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) úgynevezett 2.2.7.-es pályázata keretében az elmúlt nyolc évben 450 milliárd forintot költött a kormány a vidéki kórházak fejlesztésére és modernizálására. A pályázatból a központi közép-magyarországi régió kivételével minden régió részesült, a következő lépés pedig a fővárosi kórházak felújítása lesz.


A jövőbeni fejlesztések erre a célra hasznosulnak, de a vidéki gyógyintézmények sem maradnak forrás nélkül – hangsúlyozta a főigazgató. Gondos Miklós szerint fontos feladat az új kórházi épületek állag- és állapotmegóvása, valamint az eddigi rekonstrukciókból kimaradt kórházi épületek – Nyíregyházán például a sebészeti tömb – felújítása is, amelyekre szintén költeni kell.

Mindent el fogunk követni, hogy ezeket a forrásokat meg tudjuk szerezni – rögzítette Gondos Miklós, hozzátéve, a fejlesztések sem állnak le, a jelenleg futó 21 pályázat körülbelül 167 milliárd forintos összege kórházak felújítására, eszközbeszerzésekre, valamint a betegbiztonsági projektek biztosítására lesz fordítható.


A mintegy 569 millió forintból kialakított kétszintes, 361 parkolóhellyel rendelkező parkolóház átadásán Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója kórháztörténeti pillanatnak nevezte az épület átadását, amely egyben a 16,1 milliárd forint értékű tömbkórház projekt utolsó beruházási eleme.

A belgyógyászati, onkológiai és gyermekgyógyászati tömb, a sürgősségi betegellátó centrum, a helikopter-leszállóhely és a parkolóház kialakításával egy új, modern gyógyászati centrum jött létre. Az öt tagkórházat magában foglaló gyógyintézmény az ország egyik legnagyobb integrált betegellátó egysége az ötezer dolgozójával, háromezer ágyával, az évi 115 közel ezer fekvő-, és a mintegy 3,2 millió járóbeteg ellátásával – mondta Adorján Gusztáv.

A fejlesztési tervekről szólva a főigazgató azt mondta, fel szeretnék újítani a sebészeti tömböt, a járóbeteg szakrendelőknek otthont adó épületet, beindítanák az egynapos sebészeti ellátást, skill-labort alakítanának ki és fejlesztenék a laboratóriumot is.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere emlékeztetett, a parkolóház átadásával már ötszáz parkolóhely áll rendelkezésre a betegek, a hozzátartozók és a kórházi dolgozók számára.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    A lehulló meteorok pályájának kiszámítását és a becsapódó meteoritok megtalálását segíti az a kamerarendszer, amelynek első elemét a szakemberek március elején telepítik Mátraszentimre közelében, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének Piszkéstetői Obszervatóriumánál.

  • Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    A legsürgetőbb feladat a közterületek, zöldfelületek, sétányok és utak rendbetétele a Budai Várnegyedben, aztán a folyamatban lévő beruházások befejezése – mondta Fodor Gergely, a várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos a Mandinernek adott interjújában, amely szombaton jelent meg az internetes lapban.