2020. január 28., kedd
Károly, Karola

Egyéb Ózd

Tökös hangonyi falunap

A nagy meleg ellenére sok látogatót vonzott szombaton Hangonyba a Falunap és Tökfesztivál. A sütő-főző csapatok igyekeztek a legjobb formájukat hozni, a csernelyi derelyések maradtak a hagyományos termékük bemutatójánál, a helyi nyugdíjasok pedig saját igényeiket elégítették ki. A lényeg a tökön volt, mert a versenyben annak valamelyik fajtáját használni kellett alapanyagként.

Az iskola és a polgármesteri hivatal által határolt terület volt a helyszíne a község legnagyobb rendezvényének. A főző- és süteménysütő verseny szereplői a délelőtti órákban nekiláttak az ételek készítéséhez, miközben a mutatványosok sátrai sorban épültek. Kissé távolabb a tömegtől rotyogott a sertéshúsból készült pörkölt egy kondérban, amire néhány hölgy felügyelt. A 42 tagot számláló Hangonyi Nyugdíjasklub tagjai a falunapra szerveztek maguknak gasztronómiai eseményt, amit gyakran megismételnek. Varga Kálmánné nyugdíjas pedagógus irányítása mellett idén kirándultak már Sárospatakra, Bükkszékre, Tokajba és Tarcalra, de megtartják a névnapokat is. Vezetőjük úgy fogalmazott, minden lehetőséget megragadnak a közösség erősítésére. Ők annyiban kapcsolódtak a tökös naphoz, hogy uborkasalátát tálaltak a főételhez, mert az tökféle.


Fotó: Lokál
A polgármester az Ózdi Lokálpatrióta Kör tagjaival beszélt részletekről

Vashuszárok feliratú pólóban fiúcsapat sürgölődött a kondér körül. Kiderült  ÓAM-ÓKC kézilabdacsapat fanatikus szurkolói ragadtak fakanalat, akik cukkinis kolbászos lecsót készítettek. Vezetőjük, Tóth Attila izgatottan árulta el, hogy mivel a főpróba elmaradt, így ők is csak az előadáson, vagyis a versenyen tudják megkóstolni a kiötölt különlegességet.

Fotó: Lokál
A nyugdíjasklub tagjai aktív életet élnek

Kovács Szilárd polgármester az Ózdi Lokálpatrióta Kör főzőbázisán érdeklődött, mi is készül ott csapatmunkában. A választ Fodor Erikától kapta, miszerint tökös tócsni a menüjük sertéspörkölttel, és nem titkoltan megcélozták a fődíjat. A polgármester ekkor már azon izgult, mi lesz este, hiszen az egyre népszerűbb Road zenekar koncertjéről sokan érdeklődtek.


A falunap főszereplői

A Bárka Színpad tagjai ezúttal is kivették részüket a gyermekek szórakoztatásából, de a helyi és térségi csoportok is jó kikapcsolódást biztosítottak a helyszínre látogatóknak. Dáridó, tombolahúzás, tűzijáték és utcabál tette teljessé a falunapot, amit másnap a polgármester úgy összegzett, hogy ekkora látogatottsága még nem volt egy helyi rendezvénynek. A tökös különlegességekből viszont hírmondó sem maradt.

Fotó: Lokál
Jutott tök a pitébe is

Fotó: Lokál
Tök hátán tök – tök jó volt a tökös tál

Fotó: Lokál
A Vashuszárok főzéssel melegítettek az őszi meccsekre

Kapcsolódó Cikkek