2019. augusztus 23., péntek
Bence

Egyéb Tatabánya

Töretlen a Szent István-nap népszerűsége

Hagyományőrzés, kenyérszentelés, koncert és tűzijáték – ez várta a kilátogatókat a Szent István-napon a Csónakázó-tónál.

A Forgórózsa Népművészeti Központ növendékeinek műsorával kezdődött a program. Már délelőtt színpadra léptek a néptáncos és népdalénekes fiatalok a Tatabánya Pont által szervezett rendezvényen, hogy szórakoztassák a közönséget.


Déltől a lovarda területén is beindult az élet: ott a Múltunk és Jövőnk Egyesület szervezésében egész nap zajlottak a hagyományőrző bemutatók, amelyeken a Kard Rendje tagjai és a felvidéki szablyavívók is közreműködtek, de nem hiányozhattak a Brázik törzs tagjai és Kelemen Zsolt lovasíjászai sem.

A Forgórózsa táncosai kezdték a programot

A hagyományőrzés népszerű küldetése a rendezvénynek

A tűzijáték nem maradhat el

A Sárberki bejáratnál a Bazsarózsa népi játékpark várta a gyerekeket és szüleiket: volt utazó skanzen, népi fa körhinta, népi játékpark és kézműves-foglalkozások. Ahogy ezek, úgy a kenyérszentelés is elmaradhatatlan része augusztus 20-nak, amely hagyományosan az új kenyér ünnepe is. A kenyeret Gedő Attila, a Bánhidai Katolikus Plébánia címzetes esperese szentelte fel, de közreműködött a Bányász Táncegyüttes, a Tatai Kenderke Táncegyüttes és a Tardosbányai Vörösmárvány Táncegyüttes is, illetve a Fonó Kamaraegyüttes két tagja. A Szent István-napot a Margaret Island zenekar koncertje, majd a megye legnagyobb és leglátványosabb tűzijátéka zárta.


Az idén az eső nem, legfeljebb a kánikula nehezítette a szervezők dolgát – a Tatabánya Pont munkatársai azonban összességében nemcsak a rendezvénnyel, hanem az időjárással is elégedettek lehettek. Szutter Levente, a Tatabánya Pont vezetője hangsúlyozta: úgy látják, továbbra is népszerűek a hagyományőrző programok, amelyek már elválaszthatatlan részei az augusztus 20-i programnak. A főszervező hozzátette: a Szent István-nap lezárása után gőzerővel készülnek a Bányásznap lebonyolítására. A háromnapos fesztiválnak ezúttal is a Május 1. park ad otthont augusztus 31. és szeptember 2. között. A fellépők között a jól ismert helyi művészeti csoportok mellett igazi nagy neveket is találunk: pénteken a fiatalok két kedvence, az Irie Maffia és a Follow The Flow lép színpadra, szombaton az Edda bulijára várják a tatabányaiakat és a környékbelieket, majd vasárnap este a Hooligans koncertjével zárul a 68. Tatabányai Bányásznap. A fesztivál mindhárom napján kézműves- és kirakodóvásár, vidámpark és gyermekprogramok várják a családokat. A Május 1. parkban rendezett program mellett a város több pontján tartanak majd koszorúzásokat és egyéb kísérőeseményeket, így szeptember első hétvégéjén a Bányászati és Ipari Skanzen, valamint a Jászai Mari Színház is várja a látogatókat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Nagyüzem a Haladásnál

    Nagyüzem a Haladásnál

    Négy szakosztály felnőtt-, illetve utánpótlás-játékosai gyakorolnak a Rohonci úti sportkomplexum szó szerint XXI.

  • Újraéled a legendás cukrászda

    Újraéled a legendás cukrászda

    Hamarosan ismét élettel telik meg a tatabányaiak egykori kedvenc helye. Az régi Gála cukrászdához számtalan élmény köti a városban élőket, hiszen több mint négy évtizeden át kóstolhatták itt kedvenc süteményeiket.