2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb Győr

Tovább a bátrak útján!

Önkéntes területvédelmi tartalékos (ött) katonák kiképzésén vendégeskedtünk, ahol a honvédeknek harcászati feladatot kellett végrehajtaniuk, amit sikerrel teljesítettek.

Míg az állomány készült, mi Gulyás Róbert alezredest, az MH HFKP Győr-Moson-Sopron Megyei Előkészítő Részlegének részlegvezetőjét kérdeztük.


Az kiképző eligazítását figyelve, gyakorlat előtt
Fotó: Marcali Gábor

– 2016-ban elfogadták a Zrínyi 2026 nevű honvédelmi és haderőfejlesztési kormányprogramot, amelynek egyik része a területi elven szervezendő, önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer felállítása. 2026-ig Magyarország mind a 197 járásában fel kell állítani egy 100 fős területvédelmi századot. A hozzánk csatlakozó tartalékos katonák honvédelemi és a katasztrófavédelmi feladatok végrehajtására kapnak kiképzést. Győr környékén jelenleg majdnem 110 önkéntes területvédelmi tartalékos katona írta már alá a szerződését, a cél pedig az, hogy 2026-ra elérjük a 700 főt.

S mielőtt még valaki azt hinné, hogy ez csupán játék: egy pszichológiai és egy orvosi alkalmassági vizsgálaton is át kell esniük a jelentkezőknek, kell erkölcsi bizonyítvány, és csak utána juthatnak el az aláírásig. Majd kezdődhet a 10 modulból álló kiképzés.


A “terroristák” kemény ellenfélnek bizonyultak…
Fotó: Marcali Gábor

– A tartalékos katonák eddig elméleti foglalkozásokon vannak túl – vette át a szót Heindl Roland főtörzsőrmester, a kiképzőszázad altisztje. – Most itt van az 5-ös, a 7-es és a 9-es modul is. Az ötösök egészségügyi képzésen vesznek részt, a hetesek általános harcászati kiképzést kapnak, a kilenceseket pedig az éleslövészet előtti gyakorlásra hoztuk ki. A mostani feladat harcászatilag elég összetett. Az ellenőrző-áteresztő pontunkat (eáp) egy ötfős „terroristacsoport” támadta meg, nekünk pedig a laktanyánkat kellett megvédenünk.

Az Önkéntes Területvédelmi Katonák jól teljesítették a feladatot
Fotó: Marcali Gábor

Német Teréz Petra hadnagy, önkéntes területvédelmi tartalékos katona a sikeres gyakorlat után arról beszélt, hogy gyógypedagógusi foglalkozása mellett miért húzott egyenruhát:

– Nagyon fontosak azok a feladatokat, amelyeket az ött-sek ellátnak. Egy ártéri faluban lakom, ahol évről évre gondot jelent a bel- és az árvíz, s úgy gondolom, ött-sként megfelelően elláthatom majd a katasztrófavédelmi feladatokat, ha szükség lesz rá. Nem éreztem nehéznek a kiképzést, tetszett, elégedett vagyok – zárta szavait a hadnagy, aki már a 9-es modult is teljesítette.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.