2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Győr

Tovább a bátrak útján!

Önkéntes területvédelmi tartalékos (ött) katonák kiképzésén vendégeskedtünk, ahol a honvédeknek harcászati feladatot kellett végrehajtaniuk, amit sikerrel teljesítettek.

Míg az állomány készült, mi Gulyás Róbert alezredest, az MH HFKP Győr-Moson-Sopron Megyei Előkészítő Részlegének részlegvezetőjét kérdeztük.


Az kiképző eligazítását figyelve, gyakorlat előtt
Fotó: Marcali Gábor

– 2016-ban elfogadták a Zrínyi 2026 nevű honvédelmi és haderőfejlesztési kormányprogramot, amelynek egyik része a területi elven szervezendő, önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer felállítása. 2026-ig Magyarország mind a 197 járásában fel kell állítani egy 100 fős területvédelmi századot. A hozzánk csatlakozó tartalékos katonák honvédelemi és a katasztrófavédelmi feladatok végrehajtására kapnak kiképzést. Győr környékén jelenleg majdnem 110 önkéntes területvédelmi tartalékos katona írta már alá a szerződését, a cél pedig az, hogy 2026-ra elérjük a 700 főt.

S mielőtt még valaki azt hinné, hogy ez csupán játék: egy pszichológiai és egy orvosi alkalmassági vizsgálaton is át kell esniük a jelentkezőknek, kell erkölcsi bizonyítvány, és csak utána juthatnak el az aláírásig. Majd kezdődhet a 10 modulból álló kiképzés.


A “terroristák” kemény ellenfélnek bizonyultak…
Fotó: Marcali Gábor

– A tartalékos katonák eddig elméleti foglalkozásokon vannak túl – vette át a szót Heindl Roland főtörzsőrmester, a kiképzőszázad altisztje. – Most itt van az 5-ös, a 7-es és a 9-es modul is. Az ötösök egészségügyi képzésen vesznek részt, a hetesek általános harcászati kiképzést kapnak, a kilenceseket pedig az éleslövészet előtti gyakorlásra hoztuk ki. A mostani feladat harcászatilag elég összetett. Az ellenőrző-áteresztő pontunkat (eáp) egy ötfős „terroristacsoport” támadta meg, nekünk pedig a laktanyánkat kellett megvédenünk.

Az Önkéntes Területvédelmi Katonák jól teljesítették a feladatot
Fotó: Marcali Gábor

Német Teréz Petra hadnagy, önkéntes területvédelmi tartalékos katona a sikeres gyakorlat után arról beszélt, hogy gyógypedagógusi foglalkozása mellett miért húzott egyenruhát:

– Nagyon fontosak azok a feladatokat, amelyeket az ött-sek ellátnak. Egy ártéri faluban lakom, ahol évről évre gondot jelent a bel- és az árvíz, s úgy gondolom, ött-sként megfelelően elláthatom majd a katasztrófavédelmi feladatokat, ha szükség lesz rá. Nem éreztem nehéznek a kiképzést, tetszett, elégedett vagyok – zárta szavait a hadnagy, aki már a 9-es modult is teljesítette.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.