EUR: 325,77 Ft
CHF: 294,35 Ft
2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Külföld

Tovább erősödött Bajorország biztonsága a határrendőrség felállításával

Tovább erősödött Bajorország biztonsága a tartományi határrendőrség felállításával – mondta Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter hétfőn a bajor-osztrák határon tett látogatásán az új rendőrségi szerv munkájának első időszakát értékelve.

A miniszter a Saalbrücke határátkelőnél tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a júliusban felállított bajor határrendőrség támogatása révén “még sűrűbb a szövetségi rendőrség ellenőrzési hálózata”, ami tovább erősítette a közbiztonságot Bajorországban.


Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter hozzátette, hogy az ötszáz fővel dolgozó új rendőri egység munkájának is tulajdonítható, hogy jelentősen visszaesett az illegális határátlépések és a Bajorországba érkező menekültek száma.

A német államhatár igazgatásáért felelős szövetségi rendőrséget támogató, de önállóan eljáró bajor határrendőrség a megalapítása óta eltelt csaknem két hónap alatt 1750 feljelentést tett. Több mint 220 esetben illegális határátlépés, 125 esetben okirat-hamisítás, köztük útlevél-hamisítás miatt. További csaknem 500 esetben kábítószerrel visszaélés, nagyjából 100 esetben a fegyverek használatáról szóló jogszabályok megsértése, mintegy 700 esetben a közlekedési szabályok megsértése miatt jártak el.


A határrendőrség “rugalmas ellenőrzéseket” végez, mindig más-más helyszínen és időpontban, így “a bűnözők nagyon nehezen tudják előre felmérni”, hogy hol ütközhetnek rendőrökbe – emelte ki Joachim Herrmann.

Az egyenruhás és a civil ruhás egységek feladata nemcsak a határátkelők forgalmának ellenőrzése, hanem az úgynevezett mélységi ellenőrzés is. A határtól számított 30 kilométeres övezetben a közutak mellett a vasúti hálózat forgalmát is ellenőrzés alatt tartják – áll a tartományi belügyminisztérium közleményében,.

Hozzátették, hogy a mélységi határellenőrzés “bajor sikermodelljét” még tovább fejlesztik, az új rendőri szervezet létszámát a következő öt évben rendre száz fővel növelik, így 2023-ban már ezer rendőr védi majd Bajorország határát.

A bajor-osztrák határon – ahol a balkáni migrációs útvonal eléri Németországot – 2015 szeptemberében állították vissza ideiglenesen az állandó határellenőrzést a nemzetközi migrációs válság miatt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trump szeptemberben Lengyelországba látogat

  Trump szeptemberben Lengyelországba látogat

  Donald Trump amerikai elnök megerősítette részvételét a második világháború kitörésének 80. évfordulóján rendezendő lengyelországi ünnepségeken – közölte csütörtökön a Wirtualna Polska lengyel hírportálnak adott interjúban Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes.

 • A migráció további gettósodáshoz vezet

  A migráció további gettósodáshoz vezet

  Hozzájárult a bevándorlás a szegénységi gócpontok felduzzadásához Németországban, állítja a Berlini Tudományos Központ két kutatója által készített tanulmány.

 • Terrortámadásra készülhettek Németországban

  Terrortámadásra készülhettek Németországban

  Feltételezhető terrortámadás előkészülete miatt több lakást átkutattak a rendőrök csütörtök hajnalban, és négy embert előállítottak Észak-Rajna-Vesztfáliában, Németország nyugati részén – jelentette az ARD német közszolgálati televízió.