EUR: 317,74 Ft
CHF: 280,63 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Szekszárd

Tragédiához vezethet a mustgáz

Idén korábban kezdődött a szüret, tartsuk szem előtt a mustgáz veszélyeit. A nyár vége és az ősz a szüretek és a borkészítés időszaka. Minden évben találkozhatunk mustgáz okozta mérgezésekkel, pedig a tragédiák megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetők – közölte a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A legegyszerűbb megelőzési lehetőség a gyertyapróba Fotó: Nagy Nándor

A szüret után nagyon óvatosnak kell lennünk a borospincékben! Ha forr a must, erjedés közben – már viszonylag csekély erjedő anyagból is igen nagy mennyiségű – szén-dioxid szabadul fel, amit a köznyelv csak mustgázként emleget. A szén-dioxid színtelen, szagtalan, nehezebb a levegőnél, így alulról fölfelé, a padozattól kiindulva tölti ki a teret, a pincét, a járatokat. Ha a pincében képződő gáz szén-dioxid-tartalma eléri vagy meghaladja a 10 térfogatszázalékot, akkor azt belélegezve nagyon gyorsan, szinte észrevétlenül következik be rosszullét és eszméletvesztés, így a pincében lévő személyben nem tudatosul, hogy nincs elég oxigén a levegőben – áll a lakossági felhívásban.


A legegyszerűbb megelőzési lehetőség a gyertyapróba: a mustot tartalmazó pincét térdmagasságban elöl tartott égő gyertyával érdemes megközelíteni, ha elalszik, akkor ott feltehetően nagy koncentrációban van jelen mustgáz. A segítők is bajba kerülhetnek: tehát senki ne próbáljon egyedül ájult ember segítségére sietni, mert nagyon könnyen ő is mozgásképtelenné válhat, ha nincs rajta sűrített levegős légzőkészülék.

A mustgázmérgezés lehetősége miatt nem árt további néhány óvintézkedést tenni: ha lehetséges, ebben az időszakban egyedül ne menjenek a pincébe, várják ki azt a néhány hetet, amikor – ismételve a szellőztetés fontosságát – már lényegesen csökken a halálos mérgezés veszélye.


Gyakori probléma, hogy sokan megfelelő védelem nélkül próbálnak az ájult emberek segítségére sietni, és segítségnyújtás közben maguk is belélegzik a veszélyes gázt. Amennyiben ilyen esetet észlelnek, hívják a 112-es segélyhívó számot, mivel a mustgázmérgezést szenvedő embereket csak a tűzoltók tudják biztonsággal kimenteni a pincékből!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.