EUR: 323,02 Ft
CHF: 285,96 Ft
2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Békéscsaba

Tragédiával végződhet az ittas vezetés

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei mindig fontosnak tartják felhívni a figyelmet az ittas vezetés veszélyeire, hiszen ez még mindig egy jelentős balesetforrás a statisztikákban.

Békés megyében az elmúlt hetekben sajnos többször jelzett alkoholfogyasztást a szonda a megállított sofőröknél. A közúti balesetek megelőzése érdekében rendkívül fontos, hogy a közlekedők betartsák a szabályokat. Az ittas járművezetés növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Aki ittasan vezet, nemcsak saját magát, hanem közlekedő partnereit, utasait is veszélyezteti. Sokan nem gondolnak bele, de például az átmulatott éjszaka utáni pár óra alvás nem elég az alkohol kiürüléséhez. A rendőrség rendszeresen tart ellenőrzéseket, hogy a szabálytalankodókat kiszűrje a forgalomból. A tragédiák, személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek megelőzéséért azonban a legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek.


A legtöbb ittassággal összefüggésbe hozható baleset éjszaka, rossz látási viszonyok mellett következik be. Az alkohol hamis biztonságérzetet nyújt, az ittas vezető alábecsüli a veszélyt, kritikátlan, magabiztosabb és meggondolatlan, könnyebben megszegi a közlekedési szabályokat, mint például a sebesség nem megfelelő alkalmazása az útviszonyokhoz (relatív gyorshajtás), a biztonsági öv használatának mellőzése, előzés, kikerülés szabályainak megszegése, nem megfelelő követési távolság tartása. Ezért a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság ismételten kéri, hogy ha alkoholt ittak, ne vezessenek!

Azt is érdemes kiemelni, hogy sokan ha alkoholt szeretnének fogyasztani, rendszerint kerékpárral indulnak útnak. Pedig ittas állapotban ugyanolyan veszélyes és szabálysértő kerékpárra ülni, mint autóba. Annak ellenére, hogy a KRESZ nem tiltja a szeszes ital fogyasztását kerékpározás előtt, tilos kerékpározásra alkalmatlan állapotban biciklivel közlekedni! Az alkoholtűrő képesség egyénenként eltérő, de a közlekedési helyzetekre reagálást a legkisebb mérték is befolyásolja.


Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.